Pikle z cukinii na zimę
Cukinia zrobiona jak pikle jest wyborna! Po zamarynowaniu pozostaje chrupiąca i słodko-kwaśna. To doskonała, gotowa sałatka ze spiżarni do zimowego obiadu.
Składniki:
warzywa:
- 1,5 kg cukinii
- 2-3 marchewki
zalewa:
- 1 litr wody
- 10 g soli
- 200 ml octu
- 3 łyżki czubate cukru lub miodu
- 6-7 listków laurowych
- 3 łyżeczki gorczycy
- 12 kulek ziela angielskiego
- 6 słoików półlitrowych z nakrętkami
Sposób przyrządzenia:
Cukinię myjemy i kroimy w plastry niezbyt cienkie ( 1 cm). Możemy obrać ją ze skórki, ale nie jest to konieczne. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Słoiki myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Do każdego z nich kładziemy na spód kilka plasterków marchwi, następnie dopełniamy go cukinią. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie i 1/2 łyżeczki gorczycy.
W garnku gotujemy przez 5 minut wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z cukinią. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy.
Pikle z cukinii na zimę gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz