MAKATKA

sobota, 8 czerwca 2024

Cukinia z pieczarkami do spiżarni

Cukinia z pieczarkami do spiżarni

Prosta i bardzo smaczna sałatka z cukinii, pieczarek i marchewki na zimę.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 2 kg pieczarek
  • 5 dużych marchewek
  • duży pęczek kopru

zalewa:

  • 150 ml wody
  • 150 g musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 5 łyżek cukru
  • 5 płaskich łyżek soli
  • 150 ml octu spirytusowego
  • 8 łyżek oleju
  • 8 słoików półlitrowych z nakrętkami

Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy je na wrzątek. Blanszujemy grzyby 5 minut, odcedzamy, studzimy.



Cukinię myjemy, obieramy (można zaprawić ją ze skórką) i kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Marchew również obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przestudzone pieczarki, jeśli są duże przekrawamy na pół, małe zostawiamy całe. Koperek siekamy dosyć drobno. Wszystkie warzywa łączymy w dużej misce, dodajemy do nich składniki marynaty.



 Mieszamy całość i odstawiamy na 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok. W tym czasie przygotowujemy słoiki- myjmy je i wyparzamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoików dosyć ciasno i zalewamy powstałym sosem.

Na koniec pasteryzujemy słoiki 15 -20 minut.

Sałatka cukiniowo-pieczarkowa gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz