Cukinia z pieczarkami do spiżarni
Prosta i bardzo smaczna sałatka z cukinii, pieczarek i marchewki na zimę.
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 2 kg pieczarek
- 5 dużych marchewek
- duży pęczek kopru
zalewa:
- 150 ml wody
- 150 g musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 5 łyżek cukru
- 5 płaskich łyżek soli
- 150 ml octu spirytusowego
- 8 łyżek oleju
- 8 słoików półlitrowych z nakrętkami
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy je na wrzątek. Blanszujemy grzyby 5 minut, odcedzamy, studzimy.
Cukinię myjemy, obieramy (można zaprawić ją ze skórką) i kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Marchew również obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przestudzone pieczarki, jeśli są duże przekrawamy na pół, małe zostawiamy całe. Koperek siekamy dosyć drobno. Wszystkie warzywa łączymy w dużej misce, dodajemy do nich składniki marynaty.
Mieszamy całość i odstawiamy na 1/2 godziny, aby warzywa puściły sok. W tym czasie przygotowujemy słoiki- myjmy je i wyparzamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoików dosyć ciasno i zalewamy powstałym sosem.
Na koniec pasteryzujemy słoiki 15 -20 minut.
Sałatka cukiniowo-pieczarkowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz