Sernik na zimno kokosowy
Sernik słodki, puszysty i delikatny. Idealny na każdą okazję. Polecamy!
Składniki:
spód:
- 120 g ciasteczek petit beurre czekoladowych
- 50 g masła
masa twarogowa:
- 0,5 kg twarogu z wiaderka
- 300 ml mleczka kokosowego z puszki
- 100 g zmielonych blenderem wiórków kokosowych
- 8 g cukru wanilinowego
- 10 ml soku z cytryny
- 50 g cukru pudru
- 10 g żelatyny + 80 ml wody
polewa:
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Spód.
Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 18 lub 20 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.
Sernik.
Wiórki kokosowe przekładamy do miseczki i rozdrabniamy blenderem około 2-3 minuty ( do momentu, aż poczujemy zapach kokosowy).
Żelatynę zalewamy zimną wodą i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.
Ser przekładamy do misy miksera. Wsypujemy cukier puder, cukier wanilinowy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe z puszki. Całość miksujemy na średnich obrotach miksera do połączenia składników.
Żelatynę rozpuszczamy, najlepiej w kąpieli wodnej. Uważamy, aby jej nie przegrzać bo straci swoje właściwości. Lekko ją studzimy, stale mieszając. Następnie miksujemy masę serową na niskich obrotach miksera i wlewamy żelatynę do niej cienkim strumieniem.
Gotową masę serowo -kokosową przelewamy na spód ciasteczkowy. Wkładamy sernik do lodówki do całkowitego stężenia. Przed wylaniem masy możemy do formy założyć folię rantową. Będzie nam łatwiej wyjąć sernik z formy, ale jeśli jej nie mamy poradzimy sobie w inny sposób.
Polewa czekoladowa.
Czekoladę, mleko i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową polewę lekko studzimy i wylewamy na sernik. Odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec posypujemy wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
Sernik kokosowy gotowy!
Nasza rada:
Jeśli nie założyłyśmy folii rantowej do foremki, bo jej nie posiadamy wyjmujemy z niej sernik, odcinając ostrożnie nożem brzeg ciasta od rantu. Możemy też posłużyć się suszarką do włosów. Lekko ogrzać brzeg formy. Sernik odejdzie od rantu równo i bez problemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz