Krem straciatella
Krem śmietanowo -jogurtowy z kawałkami gorzkiej czekolady. Doskonale nadaje się do przekładania ciast i tortów. Lekki, delikatny i umiarkowanie słodki.
Składniki:
- 330 ml kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 80 g gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Kremówka, mascarpone i jogurt muszą być mocno schłodzone.
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, odkładamy na bok.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Uważamy, aby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy do przestudzenia.
Do misy miksera przesiewamy cukier puder, wsypujemy cukier wanilinowy, wrzucamy mascarpone i kremówkę. Ubijamy całość mikserem na wysokich obrotach około 4 minuty. Masa ma być ubita na sztywno. Do tak ubitej kremówki z mascarpone dodajemy jogurt, krótko mieszamy i wlewamy żelatynę rozmieszaną z czubatą łyżką kremu. Miksujemy do połączenia składników. Odkładamy mikser.
Do kremu wsypujemy wiórki czekoladowe i łączymy je delikatnie z kremem.
Krem przekładamy od razu na ciasto i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aby się ustabilizował.
Krem straciatella gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz