Biszkopt keksowy
Biszkopt keksowy na mleku i oleju to doskonała baza do tortów i ciast przekładanych kremami. Prosty do upieczenia, smaczny, wilgotny, ładnie się kroi na blaty. Polecamy!
Składniki:
- 3 jaja M
- szczypta soli
- 8 g cukru wanilinowego
- 180 g cukru
- 220 ml mleka
- 60 g oleju bezzapachowego
- czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- szczypta soli
- 220 g mąki tortowej
- 6 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma okrągła o średnicy 22 lub 24 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.
Tak przygotowany biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go 40-45 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepły nadaje się do krojenia na blaty!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz