MAKATKA

środa, 5 czerwca 2024

Dżem morelowy

Dżem morelowy

Domowy dżem morelowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast. Dżem smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.


Składniki:

  • 2 kg moreli
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 żelfix 2:1
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Owoce myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy je na ćwiartki .



 Wrzucamy pokrojone morele do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon (jeśli nie lubimy, możemy go pominąć) oraz sok z cytryny. Wstawiamy na ogień i gotujemy owoce około 20 minut (licząc od zagotowania). Od czasu do czasu mieszamy. 



Równocześnie przygotowujemy 4-5 półlitrowych słoików lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.

Dżem gotujemy nadal około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Jeszcze gorący przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygnie.

Dżem morelowy własnej roboty gotowy!



Nasze rady:

Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz