Dżem morelowy
Domowy dżem morelowy lubią i dzieci, i dorośli. Nie ma chyba lepszego dodatku do słodkich bułek, naleśników, racuszków i ciast. Dżem smakuje szczególnie zimą, gdy wspominamy minione lato. A jeszcze lepiej, gdy jest to dżem domowej roboty.
Składniki:
- 2 kg moreli
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- 1 żelfix 2:1
- 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Owoce myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy je na ćwiartki .
Wrzucamy pokrojone morele do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, cynamon (jeśli nie lubimy, możemy go pominąć) oraz sok z cytryny. Wstawiamy na ogień i gotujemy owoce około 20 minut (licząc od zagotowania). Od czasu do czasu mieszamy.
Równocześnie przygotowujemy 4-5 półlitrowych słoików lub 7-8 mniejszych (od dżemu). Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy.
Dżem gotujemy nadal około 15 minut, dodając do niego uprzednio żelfix 2:1. Jeszcze gorący przekładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem do czasu, aż wystygnie.
Dżem morelowy własnej roboty gotowy!
Nasze rady:
Zastosowanie żelfixu znacznie skraca czas przygotowywania dżemu. Dzięki temu owoce nie rozpadają się całkowicie i dżem jest smaczniejszy. Dodatek cytryny podnosi walory smakowe dżemu oraz utrwala piękny kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz