Sałatka ziemniaczana
W sezonie na nowalijki najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków, szczypiorku, rzodkiewki i pachnącego koperku . Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.
Składniki:
- 6-8 małych, młodych ugotowanych ziemniaków
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 2 ogórki świeże
- por- biała część 10 cm
- pół pęczka rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego koperku
sos do sałatki:
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy.
Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski . Możemy ugotować więcej ziemniaków na obiad lub użyć tych, które nam zostały z obiadu.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Dajemy do miski. Na koniec kroimy drobno por i odsączamy kukurydzę, dorzucamy do sałatki. Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Sałatka ziemniaczana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz