MAKATKA

czwartek, 6 czerwca 2024

Ciasto serowe z morelami

Ciasto serowe z morelami

Proste ciasto ucierane z serem i morelami. Wyśmienite, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka M
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g moreli
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

W mikserze ucieramy masło z połową cukru i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny. Ser razem zresztą cukru i szczyptą soli blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ser i jajka do utartego masła z cukrem mieszamy. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy 22-24 cm wyłożonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie. Na górze układamy morele wypestkowane i pokrojone na ćwiartki.

Pieczemy ciasto 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 °C ( góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Upieczone wyciągamy z pieca, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Szybkie i smaczne ciasto serowe z morelami gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz