Ciasto serowe z morelami
Proste ciasto ucierane z serem i morelami. Wyśmienite, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki:
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 100 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 200 g twarogu półtłustego
- 3 jajka M
- 300 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g moreli
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
W mikserze ucieramy masło z połową cukru i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodajemy otartą skórkę z cytryny. Ser razem zresztą cukru i szczyptą soli blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ser i jajka do utartego masła z cukrem mieszamy. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy 22-24 cm wyłożonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie. Na górze układamy morele wypestkowane i pokrojone na ćwiartki.
Pieczemy ciasto 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 °C ( góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Upieczone wyciągamy z pieca, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Szybkie i smaczne ciasto serowe z morelami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz