MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Zupa wiśniowa babci Zosi


 Zupa wiśniowa babci Zosi

Nasza zupa wiśniowa pochodzi z przepisu babci Zosi, u której spędzałyśmy wakacje. Latem, na wsi czerpie się pełnymi garściami z tego, co daje natura. Posiłki gotuje się ze świeżych warzyw z ogrodu i owoców zrywanych prosto z drzewa. Naszymi ulubionymi zupami były owocowe, a babcia gotowała je z rabarbaru, jagód, śliwek, gruszek i oczywiście z wiśni. Zupy z wiśni były najsmaczniejsze, lekko kwaskowe, wyraziste i w upalne dni najlepsze.

Składniki:

  • 70 dkg wydrylowanych wiśni
  • 1 laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 3 goździki
  • 1,5 l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • szklanka makaronu (łazanki, kokardki...)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy wiśnie, cynamon i goździki. Wstawiamy garnek na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy do zupy sól i cukier. Gotujemy ją 10 minut.

 Odrobinę zimnej wody łączymy z mąką ziemniaczaną. Zaciągamy nią zupę. Wyjmujemy laskę cynamonu i goździki. Odstawiamy do przestygnięcia.

 Makaron łazanki gotujemy według opisu na opakowaniu. Letnią zupę i łazanki wykładamy na talerze.

Zupa wiśniowa idealna na gorące, letnie dni gotowa!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz