Szybki gulasz drobiowy z warzywami
Bardzo prosta i wyśmienita potrawa jednogarnkowa. Można ją podać i na obiad i na kolację. Delikatny kurczak z dużą ilością warzyw będzie smakował całej rodzinie.
Składniki:
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
- 2 duże ziemniaki
- kilka dużych pieczarek
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich
- łyżeczka soli
- łyżka maggi
- szklanka passaty pomidorowej lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- garść natki pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy (sól, paprykę w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czarny, zioła prowansalskie) i dobrze wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na bok (mięso można tak przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce).
Obieramy, myjemy i kroimy wszystkie warzywa: cebulę w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i ziemniaki w grubą kostkę, selera naciowego w małe kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy je do zeszklenia. Na cebulę i czosnek wrzucamy pierś z kurczaka, chwilę podsmażmy. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy całość pięć minut i na koniec dodajemy paprykę, seler oraz ziemniaki. Smażymy wszystko następne kilka minut. Dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy ze szklanką wody. Przyprawiamy maggi (można dodać łyżeczkę cukru dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów) . Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20-25 minut i gotowe.
Gulasz wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz