MAKATKA

piątek, 16 lutego 2024

Szybki gulasz drobiowy z warzywami

Szybki gulasz drobiowy z warzywami

Bardzo prosta i wyśmienita potrawa jednogarnkowa. Można ją podać i na obiad i na kolację. Delikatny kurczak z dużą ilością warzyw będzie smakował całej rodzinie.

Składniki:

  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
  •  duża cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 łodygi selera naciowego
  •  po 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • 2 duże ziemniaki
  •  kilka dużych pieczarek
  •  łyżka słodkiej papryki w proszku
  •  po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich
  •  łyżeczka soli
  • łyżka maggi
  •  szklanka passaty pomidorowej lub dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  olej do smażenia
  • garść natki pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę 1-2 cm. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy (sól, paprykę w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czarny, zioła prowansalskie) i dobrze wmasowujemy w mięso. Odstawiamy na bok (mięso można tak przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce).

Obieramy, myjemy i kroimy wszystkie warzywa: cebulę w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i ziemniaki w grubą kostkę, selera naciowego w małe kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy je do zeszklenia. Na cebulę i czosnek wrzucamy pierś z kurczaka, chwilę podsmażmy. Następnie dodajemy pieczarki, podsmażamy całość pięć minut i na koniec dodajemy paprykę, seler oraz ziemniaki. Smażymy wszystko następne kilka minut. Dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy ze szklanką wody. Przyprawiamy maggi (można dodać łyżeczkę cukru dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów) . Przykrywamy patelnię pokrywą, zmniejszamy ogień i dusimy gulasz 20-25 minut i gotowe.

Gulasz wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz