Szarlotka lukrowana
W poszukiwaniu doskonałych
proporcji na kruche ciasto do szarlotki natknęłyśmy się na
przepis Macieja Kuronia, a było to w latach późnych 90-tych. Od
tej pory korzystamy najczęściej z tego właśnie przepisu. Ciasto
jest wyśmienite, smakuje wszystkim. Wykorzystujemy je również do
różnych innych wypieków, szczególnie z owocami. Dzisiaj jednak
upieczemy szarlotkę, a użyjemy do niej masę jabłkową z budyniem
śmietankowym, będzie szybko i smacznie.
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki kaszki manny
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka cynamonu
ciasto:
- 2 czubate szklanki mąki
pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku
migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej
śmietany
- szczypta soli
lukier:
- 1 białko
- 100-150 g cukru pudru
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól
i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy
na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko
wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka,
śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy
rękami ciasto tylko do połączenia składników.
Kruchego ciasta
nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z
lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na
pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy
i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, dusimy
razem z
cukrem
i cynamonem przez
15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do gorącej masy budyń
rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i kaszkę mannę. . Dokładnie
mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia . Odkładamy masę
jabłkową do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy
szarlotkę.
Schłodzone
ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą
część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o
wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy
spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 10 minut.
Wykładamy
na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.
Teraz
wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu.
Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy
jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone
ciasto studzimy i polewamy lukrem.
Lukier.
Białko
ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być
gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę
cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Przepyszna,
domowa szarlotka lukrowana gotowa!