MAKATKA

niedziela, 1 września 2024

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Sernik z dodatkiem dyni hokkaido, która nada ciastu piękny kolor i lekko orzechowy posmak. Sernik jest bardzo wilgotny. Jesienią najlepsze ciasto na podwieczorek.

Składniki:

spód

  • 200 g ciastek petit-beurre
  • 80 g masła

ciasto
  • 500 g wiejskiego sera
  • 220 g gotowej pulpy z dyni hokkaido (pulpę zrobimy sami)
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru
  • 4 jajka M
  • 1 cukier wanilinowy 8 g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru+jedna łyżka płaska skrobi ziemniaczanej
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich kakao i roztopione masło. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Dynię kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 10-15 min., potem bez przykrycia ok. 5 min. (do odparowania nadmiaru płynu).Studzimy i miksujemy razem z serem za pomocą blendera na gładką masę.



Do gotowej masy serowo-dyniowej dajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz miękkie masło, ale nie roztopione. Miksujemy całość mikserem tylko do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie łączymy pianę z masą serową łyżką.



Gotowe ciasto wylewamy na spód ciasteczkowy, wyrównujemy.
 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C. Pieczemy sernik ok. 60-65 min. Studzimy w zamkniętym piekarniku 15 minut, następnie przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy go do całkowitego przestudzenia.


Sernik dyniowy gotowy!



Nasza rada:

Sernik możemy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

 

Pulpa z dyni hokkaido

Pulpa z dyni hokkaido

Prosta w wykonaniu pulpa z dyni hokkaido może stanowić bazę do ciast, ciasteczek, klusek, a także racuszków. Można tym samym sposobem zrobić pulpę z innych gatunków dyni, ale ta z hokkaido jest według nas najlepsza i to z dwóch powodów: po pierwsze ma piękny, intensywny pomarańczowy kolor i po drugie ma lekko orzechowy posmak. Jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido ok.1kg, po obraniu i pokrojeniu 650 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody

Sposób wykonania:

Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży).



 Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości (około 20 minut), od czasu do czasu mieszamy i podlewamy wodą.



 Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem widelca, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę .



Pulpa z dyni hokkaido gotowa!



Nasze rady:

Składniki pulpy można podwajać, jeśli potrzebujemy jej więcej.

 

sobota, 31 sierpnia 2024

Racuchy na jogurcie greckim

Racuchy na jogurcie greckim

Szybkie racuchy na jogurcie greckim i proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące, z tartymi jabłkami w środku. Doskonałe na podwieczorek. Dodatek jogurtu sprawia, że placuszki nie są mdłe i mączyste.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 4 czubate łyżki mąki mąki
  • 1 duże jabłko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania racuchów
Sposób przyrządzenia:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i cukier. Wlewamy jogurt. Ubijamy całość rózgą do połączenia składników. Dodajemy do masy łyżkę oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.



Jabłko obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu dodajemy do ciasta.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta.



 Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na niedużym ogniu.



Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem!

Nasza rada:

Z podanej porcji wychodzi 12 placuszków. Jeśli chcemy upiec więcej podwajamy składniki.

 

Pikle z dyni

Pikle z dyni

W latach 70-tych zeszłego stulecia w sklepach, na półkach królowały ocet, musztarda i kompoty z agrestu. Z tego powodu nasze babcie dokonywały cudów, aby na świątecznych stołach znalazły się jakiekolwiek rarytasy. Spiżarnie miały pełne zapraw. My szczególnie pamiętamy ogórki kiszone, powidła śliwkowe, grzybki marynowane i pikle z dyni. Pikle były świetnym dodatkiem do wędlin, no i miały piękny, słoneczny kolor. Nigdzie więcej nie zdarzyło się nam zjeść tak pysznej dyni jak u babci Kseni. Jej przepis jest doskonały!

Składniki:

  • 1 kg dyni zwyczajnej lub hokkaido
  • 4-5 słoików 1/2 litra
zalewa:
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 10 goździków
  • 1 laska cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię myjemy i obieramy ze skórki, kroimy na większe części, oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu. Następnie kroimy dynię na kostki 1- 1,5 cm (na jeden kęs). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do 5 minut licząc od zagotowania. Odcedzamy, przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Słoiki zapełniamy dynią po brzeg i zalewamy gorącą wodą z przyprawami.



Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pozostałe składniki oprócz octu i gotujemy całość pod przykryciem 5 minut. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet i taką mieszanką zalewamy dynię. Cynamon wyjmujemy z zalewy.

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy pikle 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z wody, układamy na ściereczce do góry dnem i po przestudzeniu odkładamy do spiżarni.



Pikle z dyni gotowe!

 

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

pianka budyniowa:

  • • 4 białka
  • • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy-8 g
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 6-8 połówek brzoskwiń w syropie
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/3 wrzucamy do zamrażarki.



Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy w plasterki.  

Pianka budyniowa:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz cukier wanilinowy. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników.

Składamy ciasto:

Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.  



Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy połowę owoców i piankę budyniową.  Na piance układamy resztę brzoskwiń.



 Na owoce ścieramy na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażarki.




Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Kruchy placek z brzoskwiniami i budyniową pianką gotowy!



Nasza rada:

Możemy użyć do ciasta świeże brzoskwinie, ale powinny być bardzo dojrzałe i miękkie.

 

piątek, 30 sierpnia 2024

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Proste i szybkie ciasto do upieczenia a jakie smaczne!!!

Składniki:

ciasto:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

budyń:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 800 ml mleka
  • czubata łyżka masła

dodatkowo:

  • 30-40 dkg śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Ciasto:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4, wkładamy do woreczków i dajemy większą część do lodówki na pół godziny, mniejszą do zamrażarki również na pół godziny.



Schłodzone ciasto wałkujemy (większą część ciasta) podsypując mąką, przekładamy na blaszkę okrągłą 28 cm lub na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy 15 minut.

Budyń:

W tym czasie gotujemy budyń.

500 ml mleka wlewamy do garnka o grubym dnie i wstawiamy na ogień. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i cukier . Wlewamy pomału, stale mieszając na gotujące się mleko. Doprowadzamy budyń do wrzenia i zgęstnienia. Na koniec dodajemy masło, rozpuszczamy je w gorącym budyniu.

Śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.

Pieczemy ciasto:

Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika, wylewamy na nie gorący budyń.



Układamy na nim śliwki, które posypujemy obficie cynamonem.



Na wierzch ścieramy na tarce (grubych oczkach) ciasto z zamrażarki.



Wstawiamy tak przygotowane ciasto do piekarnika na 35 minut.



Wyjmujemy ciasto po upieczeniu i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto kruche z budyniem i śliwkami gotowe!



Nasze rady:

Ciasto możemy zrobić dużo wcześnie i przechowywać w zamrażarce.

Zamiast śliwek możemy dać inne owoce, najlepiej świeże, sezonowe.

Do ciasta możemy dać również inny budyń, np. śmietankowy, malinowy lub czekoladowy.

 

środa, 28 sierpnia 2024

Makaron z kurkami w śmietanie

Makaron z kurkami w śmietanie

Kurki to wyjątkowo smaczne grzyby, delikatne o lekko pieprzowej nucie, doskonale komponują się z różnymi dodatkami: kluskami, makaronami, mięsem czy ziemniakami. Dzisiaj proponujemy proste danie, czyli makaron z kurkami i kawałkami kurczaka w śmietance. Gęsta, kremowa potrawa bardzo łatwa do przyrządzenia.

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu kokardki
  • 2-3 łyżki startego sera typu parmezan

Sposób przyrządzenia:

Najpierw dokładnie oczyszczamy kurki. Najlepiej zrobić  to bez użycia wody, usuwając zabrudzenia tylko pędzelkiem i nożykiem, ale jest to sposób bardzo pracochłonny i niezbyt dokładny. Jeśli grzyby są mocno zabrudzone, polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować trik z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i szybko odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie.

Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i masło. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia.

Na zeszkloną cebulę dajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażamy na rumiano. Na koniec wrzucamy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.

Wlewamy kremówkę. Podgrzewamy całość 5 minut, aż śmietanka trochę się zredukuje i zagęści potrawę.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy dodajemy do sosu i wykładamy na talerze.

Na koniec posypujemy danie serem i posiekaną natką.

Makaron z kurkami i piersią z kurczaka w śmietanie gotowy!