czwartek, 27 lutego 2025

Kapuśniak na żeberkach

Kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach i kości wędzonej to pyszna, zimowa, rozgrzewająca i konkretna zupa. W naszym domu jadało się ją często dlatego przywołuje ona smaki dzieciństwa. Najlepszy kapuśniak zrobimy oczywiście z doskonale ukiszonej kapusty, której kiedyś na wsi u dziadków było zawsze pod dostatkiem a i ta w warzywniaku prosto z beczki była przepyszna.

Składniki:

  • 1/2 kg wieprzowych żeberek
  • 1 nieduża kość schabowa wędzona
  • 40 dkg kwaśnej, kiszonej kapusty najlepiej z marchewką
  • 2 marchewki
  • 1/4 selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 2 kostki mrożonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki do zasmażki

Sposób wykonania:

Do dużego garnka dajemy żeberka, kość wędzoną, marchew i seler. Zalewamy całość dwoma litrami wody i wstawiamy na ogień. Po zagotowaniu wody dodajemy do wywaru kminek, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i pół łyżeczki soli.

Gotujemy wywar 1-1,5 godziny.



Po tym czasie wyjmujemy kość wędzoną, seler i wrzucamy do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy całość 15 minut, czyli do miękkich ziemniaków i dorzucamy lekko przesiekaną kapustę kiszoną oraz koncentrat pomidorowy. Gotujemy zupę jeszcze 20 minut.

W tym czasie na patelni przesmażamy boczek z cebulką pokrojone w drobną kostkę. Wrzucamy do zrumienionego boczku i cebuli masło, które musi się roztopić. Zarzucamy na patelnię mąkę, dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażką zaciągamy kapuśniak.



Na koniec doprawiamy do smaku nasz kapuśniak łyżką cukru, pieprzem i ewentualnie maggi. Dorzucamy roztarty w dłoniach majeranek.

Kapuśniak na żeberkach gotowy!



Nasze rady:

Jeśli wywar mocno w trakcie gotowania nam odparował możemy dolać trochę gorącej, przegotowanej wody do zupy i trochę soku z kapusty, aby ją mocno zakwasić -to dla lubiących bardzo wyraziste zupy.

Żeberka przed podaniem kapuśniaku wyjmujemy, porcjujemy i dajemy do talerzy. Zalewamy je zupą.

Kminek możemy dać w ziarenkach lub mielony, jak kto lubi. Ma on przede wszystkim na celu ułatwić trawienie kapuśniaku i ewentualnie trochę podbić jego smak.

 

poniedziałek, 24 lutego 2025

Sałatka wiosenna makaronowa

Prosta sałatka z makaronu orzo, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Ma delikatny smak i wiosenny wygląd. Jest lżejsza, niż te zimowe z ziemniakami i ogórkami kiszonymi. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
  • 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1 nieduży por (biała część)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę dobrze osączamy z płynu. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do niej makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski. 



Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Prosta sałatka wiosenna makaronowa gotowa!

 

niedziela, 23 lutego 2025

Snikers

Ciasto doskonałe w swojej prostocie, nie wspomnimy już o walorach smakowych. Najlepsza cukiernia nie powstydziłaby się takiego Snikersa -powiemy nieskromnie. U nas znika w tempie błyskawiczny, szczególnie dzieci je pochłaniają. Polecamy Snikersa na wszelkiego rodzaju uroczystości. Na pewno zrobi wrażenie na gościach.

Składniki:

    biszkopt:

  • 6 jaj (wielkość M)
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 90 ml oleju bezwonnego
  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szklanka zimnego mleka lub wody przegotowanej z łyżką soku z cytryny
  • krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 330 ml kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao+łyżka do posypania ciasta
  • 3 podwójne batony snikers
  • Sposób wykonania:

    Biszkopt.

     Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale.

Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą.

Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty.




Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy.

Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub jeszcze lepiej rózgą.



Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z formy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, do mocnego schłodzenia.



Krem.

 Ser, cukier puder i kremówkę (doskonale schłodzone -najlepiej całą noc w lodówce) przekładamy do misy miksera i miksujemy najpierw na wolnych obrotach. Kiedy masa lekko zgęstnieje i przestanie pryskać zwiększamy obroty miksera do maksimum i ubijamy krem na sztywno (4-5 minut, nie dłużej, aby nie przebić kremu). 1/3 kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką ( u nas wilton M1). Do reszty kremu dodajemy czubatą łyżkę kakao, krótko miksujemy, tyko do połączenia składników. Następnie dorzucamy pokrojone w drobną kostkę batony Snikers (odkładamy 12 kostek na bok) i mieszamy całość łopatką silikonową.





Składamy ciasto. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Z górnego, lekko wypukłego ścinamy „czapeczkę”, aby był równy. Dolny blat przekładamy do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Nasączamy go mlekiem lub wodą z cytryną (połową szklanki). Wykładamy na niego krem kakaowy z kawałkami Snikersa, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Blat nasączamy pozostałym mlekiem, pokrywamy cienką warstwą białego kremu.



 Posypujemy kakao przy pomocy sitka. Robimy na cieście ozdobne rozetki, zwieńczamy je kawałkami Snikersa.

Odkładamy tak przygotowane ciasto na kilka godzin do lodówki, aby się ustabilizowało. Będzie się łatwiej porcjowało.



Wyśmienite ciasto Snikers gotowe!

 

sobota, 22 lutego 2025

Zrazy wołowe po warszawsku

Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułowanej „Warszawa da się zjeść”. Różnią się one trochę nadzieniem od tych najbardziej popularnych, czyli rolad śląskich czy poznańskich, ale są równie smaczne. Możemy śmiało podawać je na uroczystych obiadach lub większych imprezach. Zrazy w wersji „warszawskiej” pojawiły się już w czasach przedwojennych, kiedy to naszą stolicę nazywano „Paryżem Wschodu”, a w eleganckich restauracjach podawano wykwintne dania europejskich kuchni i naszej rodzimej, czyli również owe zrazy, o których przyrządzenie dzisiaj pokusiłyśmy się i my.

Składniki:

  • 1 kg wołowego rostbefu lub ligawy
  • 1 marchew
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3-4 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej
  • 2 cebule
  • 3-4 grube plastry boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • 500 ml bulionu (wołowego lub wieprzowego)
  • 3-4 łyżki smalcu wieprzowego
  • 3-4 łyżki mąki do obtaczania rolad
  • czubata łyżka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe

Sposób wykonania:

Boczek, cebulkę kroimy w drobną kostkę i na łyżce smalcu podsmażamy na rumiano. Studzimy, przekładamy do miski wraz z bułką tartą i jajkiem. Mieszamy do uzyskania dosyć zwartej masy.

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy cienko. Możemy to robić przez worek nylonowy, aby zbytnio nie poszarpać mięsa i nie opryskać szafek kuchennych.



Marchewkę i ogórka kroimy w słupki.

Każdy plaster mięsa układamy na deseczce, smarujemy musztardą i masą boczkowo -cebulową. Układamy na wierzchu słupki marchewki oraz ogórka. Zwijamy ciasno zrazy, spinamy wykałaczką lub szpadką, odkładamy na bok.



Z kilograma wołowiny powinno nam wyjść 8-10 zrazów.



W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zrazy obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanym tłuszczu ( szpadką do dołu) i obsmażamy na rumiano z obu stron. 



Następnie zalewamy zrazy bulionem. Dodajemy sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy zrazy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli 1-1,5 godziny.

Jeśli odparuje nam zbyt dużo płynu w trakcie duszenia możemy dolać trochę gorącej wody.

Na sam koniec dodajemy do zrazów czubatą łyżkę musztardy i majeranek.

Zrazy podajemy z ulubionymi dodatkami.



Zrazy wołowe po warszawsku gotowe!

 

czwartek, 20 lutego 2025

Sałatka tradycyjna z makaronem ryżowym

Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inną wersję naszej słynnej na cały świat sałatki, równie smaczną -tak orzekli goście poddani koszt-próbie. Polecamy gorąco naszą sałatkę i mamy nadzieję, że Wam również zasmakuje!

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu ryżowego orzo
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 marchewki ugotowane (mogą być z rosołu)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duże jabłko
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Sposób wykonania:

Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy przelewamy zimną wodą, odsączamy dobrze i przekładamy do dużej miski. Dajemy do niego łyżkę oleju, dobrze mieszamy. Makaron nie będzie się sklejał. Odkładamy na bok miskę z makaronem.

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, jabłko obieramy ze skórki i kroimy tak jak i warzywa. Groszek odsączamy z zalewy. Pokrojone składniki sałatki i groszek dodajemy do makaronu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy całość z majonezem.

Sałatkę odkładamy do lodówki, aby przeszła dobrze smakami.



Sałatka tradycyjna z makaronem ryżowym gotowa!

 

środa, 19 lutego 2025

Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik jest delikatny, puszysty, a do jego przygotowania potrzebujemy cztery składniki : ser z wiaderka, mleko skondensowane, jajka i budyń. Sernik wyrasta mocno i smakuje wybornie. Jeśli boimy się piec serniki, zacznijmy od tego, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 1/2 kg sera z wiaderka
  • 270 ml mleka skondensowanego (może być z tubki)
  • 3 jajka L
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia sernika

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Koniecznie robimy wysokie burty z papieru, muszą wystawać ponad bok formy, ponieważ sernik bardzo mocno wyrasta w trakcie pieczenia i mógłby się nam wylać z formy.



Następnie rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Odkładamy na bok.

 Żółtka przekładamy do misy miksera , dodajemy do nich ser, mleko i budyń. Całość łączymy krótko na wolnych obrotach miksera. Czynność ta trwa ok. 1,5 minuty. Na koniec dajemy do ciasta pianę z białek i łopatką silikonową lub rózgą delikatnie wtłaczamy ją do masy serowej.

 Ciasto przelewamy do formy. Jest dosyć rzadkie. Wkładamy je do piekarnika. Pieczemy 30 minut w 170 °C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 °C (cały czas funkcja góra -dół bez termoobiegu) i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.

Sernik z mlekiem skondensowanym gotowy!



Nasze rady:

Pamiętajmy o tym, że nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia serników, ponieważ mogą nam opaść po upieczeniu.

Prawidłowo upieczony sernik powinien wyjść równy – bez większych pęknięć i zapadniętego środka. Jeśli przy wyrastaniu trochę pęknie, nie szkodzi. Posypiemy go cukrem pudrem, pęknięcia nie będzie widać, a sernikowi to nie odbierze niebiańskiego smaku!

Po całkowitym przestygnięciu możemy włożyć go do lodówki. Ma najlepszą konsystencję na drugi dzień.

 

wtorek, 18 lutego 2025

Zupa pomidorowa na mięsie z indyka

Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej będzie makaron chow mein. Zupa pyszna jak u babci!

Składniki:

  • rosołowe z indyka, ok. 80 dkg (szyja, skrzydło)
  • włoszczyzna ( 3 średniej wielkości marchewki, 1 duża pietruszka, 1 średni seler, kawałek pora)
  • kostka mrożonego lubczyku lub 2-3 łyżki maggi
  • sól, cukier do smaku
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe
  • 1cebula 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • makaron chow mein – mała paczka 250 g

Sposób przyrządzenia:

Wstawiamy wywar na zupę.

Rosołowe z indyka wkładamy do dużego garnka (ok. 3 l) i zalewamy wodą tak, aby je całkowicie przykryć ( potrzebowałyśmy 1,5 l wody). Następnie wrzucamy wszystkie obrane i umyte warzywa w całości. Dodajemy pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk i cebulę.



 Wywar po zagotowaniu solimy i zostawiamy na ogniu tylko „mrugający” na co najmniej 1,5-2 godziny. Po tym czasie odcedzamy go. Warzywa i mięso z indyka zużyjemy do upieczenia pasztetu. Wrzucamy koncentrat pomidorowy i ewentualnie jeszcze doprawiamy wywar do smaku. Na koniec wlewamy śmietankę.

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na talerzach rozkładamy ugotowany makaron i nalewamy pomidorową.



Pomidorowa z makaronem chow mein na indyczynie gotowa!

Pasztet z indyka z wywaru na zupę pomidorową:



 https://rajchelewa.blogspot.com/2025/02/pasztet-z-miesa-z-rosou.html

poniedziałek, 17 lutego 2025

Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio zamarynowane w ketchupie i ulubionych przyprawach. Obiad leniwej gospodyni - praktycznie sam się robi.

Składniki:

  • 2 duże nóżki z kurczaka
  • 1/2 brokułu
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

W misce łączymy olej (4 łyżki) z przyprawami (sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, pokrojony w plasterki czosnek). W połowie tak przyrządzonej marynaty zanurzamy mięso. Marynujemy je najmniej pół godziny przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.

Mięso z kurczaka obsmażamy na rumiano na patelni.



W tym czasie przygotowujemy warzywa.

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w dużą kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki. Pieczarki myjemy, jeśli są małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki.

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Polewamy je dwiema łyżkami oleju i oprószamy solą. Mieszamy.



 Na wierzchu układamy podsmażonego kurczaka i masło. Smarujemy kawałki kurczaka w pozostałej marynacie. Przykrywamy szczelnie wszystko folią, wkładamy do nagrzanego piekarnika.



Po godzinie odkrywamy całość, polewamy mięso wytworzonym sosem i dopiekamy do zrumienienia mięsa i miękkich ziemniaków. U nas trwało to 30 minut, jeśli lubimy mocniej zrumienione mięso możemy dopiekać je jeszcze kilka minut.



Kurczak w marynacie keczupowej pieczony na warzywach gotowy!

 

niedziela, 16 lutego 2025

Sałatka z makaronem ryżowym

Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, papryki, ogórka i kukurydzy. Do niej sos majonezowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 3/4 szklanki makaronu ryżowego orzo
  • 1 nieduża papryka czerwona lub pomarańczowa
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka kukurydzy
  • 5-6 plastrów ananasa z syropu
  • 1/2 ogórka świeżego wężowego
  • 1 nieduży por (biała część)
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

sos:

  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego zmiażdżonego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy w cząstki. Przekładamy do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Paprykę, seler naciowy, por i obranego ze skórki ogórka kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Jajka siekamy, dorzucamy do miski.



 Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony z czosnkiem. Dokładnie mieszamy sałatkę i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Prosta sałatka z makaronu ryżowego i warzyw gotowa!

 

sobota, 15 lutego 2025

Surówka z pekińskiej w sosie śmietanowo -musztardowym

Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i papryki w wyrazistym sosie. Doskonały dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 nieduża marchew
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 jabłko
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Śmietanę i musztardę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich pół łyżeczki soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek. Dokładnie mieszamy.



Kapustę pekińską kroimy w paski niezbyt grube. Obrane jabłko i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozbawioną nasion i białych błonek paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.



 Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy posiekaną natką, zalewamy sosem i mieszamy. Na koniec możemy ewentualnie jeszcze surówkę dosolić do smaku.



Surówka z pekińskiej w sosie śmietanowo -musztardowym gotowa!

 

piątek, 14 lutego 2025

Zalewajka

Prosta, wiejska -bieda zupa, specjalność naszych babć. Potrzebujemy do niej ziemniaki, dobrą kiełbasę, cebulę, zakwas na żur i kilka przypraw. Zalewajkę gotujemy zaledwie pół godziny. Tyle czasu zajmuje nam jej przyrządzenie. Nasza zalewajka przeniosła nas w czasy dzieciństwa i wakacji u dziadków na wsi, gdzie wszystko było proste i piękne -pyszne jedzonko babcine, dużo świeżego powietrza i zabawa na łące, aż łza kręci się w oku na samo wspomnienie.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 30 dkg kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
  • 1,5 szklanki zakwasu na żur
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki maggi lub kostka mrożonego lubczyku

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy1,5 litrem wody. Wstawiamy na ogień, solimy (0,5 łyżeczki), dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Na tym etapie możemy dodać lubczyk mrożony, jeśli oczywiście mamy. Gotujemy ziemniaki do miękkości.

W tym czasie na dużej patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim pokrojony w kostkę boczek i w półplasterki wędlinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do zrumienionej wędliny. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Smażymy całość chwilę, tak aby nie przypalić czosnku. Całe dobro z patelni dodajemy do gotujących się ziemniaków.



Na koniec wlewamy zakwas, wsypujemy majeranek i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem, ewentualnie maggi.

Do zalewajki polecamy pajdę świeżego chleba z chrupiącą skórką!



Prosta, wiejska zalewajka gotowa!


czwartek, 13 lutego 2025

Puszysta babka cytrynowa




Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, jest puszysta i delikatna.

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 200 ml oleju bezwonnego
  • 4 jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • aromat cytrynowy (kilka kropel)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i bułka tarta do foremki
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Foremka o średnicy 20 cm , wysoka 7-8 cm .

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i rozbijamy mikserem. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier wanilinowy w trzech etapach. Miksujemy tak długo aż masa zrobi się puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość. Delikatnie, pomału wlewamy olej i na koniec ekstrakt cytrynowy, sok oraz skórkę otartą z cytryny. Miksujemy krótko aż składniki się połączą.



Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie, na małych obrotach miksera łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, gęste i lejące. 





Formę do pieczenia smarujemy obficie i dokładnie masłem, oprószamy bułką tartą. Przelewamy masę do formy.
Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 40- 50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem.

Puszysta babka cytrynowa lukrowana gotowa!




Nasze rady:

Cytrynę przed otarciem skórki należy dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem. W ten sposób pozbędziemy się wosków oraz substancji chemicznych, które mogą znajdować się na skórce. Dodatkowo, aby wzmocnić smak babki, dodajemy do niej odrobinę aromatu cytrynowego.
Do ciasta możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oleju ryżowego, czyli takiego, który nie posiada intensywnego smaku zmieniającego smak ciasta.

W babce cytrynowej na oleju najlepiej sprawdzi się połączenie mąki pszennej tortowej z mąką ziemniaczaną. Dodatek tej drugiej sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste.