Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i papryki w wyrazistym sosie. Doskonały dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 nieduża marchew
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 jabłko
- mała puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
- 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18%
- 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Śmietanę i musztardę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich pół łyżeczki soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek. Dokładnie mieszamy.
Kapustę pekińską kroimy w paski niezbyt grube. Obrane jabłko i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozbawioną nasion i białych błonek paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.
Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy posiekaną natką, zalewamy sosem i mieszamy. Na koniec możemy ewentualnie jeszcze surówkę dosolić do smaku.
Surówka z pekińskiej w sosie śmietanowo -musztardowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz