MAKATKA

sobota, 15 lutego 2025

Surówka z pekińskiej w sosie śmietanowo -musztardowym

Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i papryki w wyrazistym sosie. Doskonały dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 nieduża marchew
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 jabłko
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (może być mrożona)
  • 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Śmietanę i musztardę przekładamy do miseczki. Dodajemy do nich pół łyżeczki soli i pieprzu oraz zmiażdżony czosnek. Dokładnie mieszamy.



Kapustę pekińską kroimy w paski niezbyt grube. Obrane jabłko i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Pozbawioną nasion i białych błonek paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.



 Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, posypujemy posiekaną natką, zalewamy sosem i mieszamy. Na koniec możemy ewentualnie jeszcze surówkę dosolić do smaku.



Surówka z pekińskiej w sosie śmietanowo -musztardowym gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz