czwartek, 4 września 2025

Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką

To nasze ulubione ciasto, którego nie trzeba piec. Szczególnie latem warto je przyrządzać. Jest lekkie, trochę serowe, trochę budyniowe w smaku, aksamitne w konsystencji, zwieńczone owocami lata i orzeźwiającą galaretką. Ciasto proste i pyszne.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 200 ml syropu z brzoskwiń
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • ok. 55 ciasteczek petit beurre kakaowych
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • duża puszka brzoskwiń 820 g

Sposób wykonania:

Forma 28x18 cm wyłożona na rancie folią rantową lub papierem do pieczenia.

Garnek 3-4 l o grubym dnie.

Najpierw przygotowujemy formę, wykładamy na dnie papier do pieczenia i pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy formę folią rantową, jeśli nie mamy, przyklejamy do posmarowanych lekko masłem brzegów formy paski papieru do pieczenia.

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody i odstawiamy do przestudzenia.

Jajka wbijamy do misy, dosypujemy cukier i mieszamy całość rózgą.

Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy syrop z brzoskwiń. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.



Do garnka wrzucamy masło, powoli je roztapiamy. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w syropie brzoskwiniowym.



Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.

Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.



Połowę takiej gorącej, gęstej masy wylewamy na ciasteczka, wygładzamy ją i układamy drugą warstwę ciasteczek. Na nie wylewamy resztę masy serowej i układamy trzecią warstwę ciastek. Sernik studzimy, wkładamy do lodówki.

Brzoskwinie z syropu rozdrabniamy blenderem na pulpę i łączymy z galaretkami.





Na koniec wylewamy na wierzch przestudzonego sernika masę brzoskwiniową. Odkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej na całą noc.


Sernik gotowany z brzoskwiniową galaretką gotowy!

 

środa, 3 września 2025

Fasolka szparagowa z masełkiem czosnkowym

Zielona fasolka szparagowa podana z czosnkiem i masełkiem to doskonały dodatek do obiadu, ale może też być daniem samodzielnym, ponieważ jest bardzo sycąca. Latem lepsza od schabowego, a jej przyrządzenie trwa kilka minut.

Składniki:

  • 40 d kg młodej żółtej fasolki szparagowej
  • ok 1 l wody
  • łyżeczka soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • dwie czubate łyżki masła
Sposób wykonania:

Fasolkę myjemy i odcinamy końce z obu stron. Następnie większe strączki przekrawamy na pół

Gotowe strączki przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Garnek przykrywamy pokrywką, wstawiamy na duży ogień. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy łyżeczkę soli i zmniejszamy moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się nadal gotować pod przykryciem. Można dodać do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak i zachować piękny kolor. Zawsze tak robimy z fasolką, kalafiorem i brokułami.
Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż starsza, żółta trochę szybciej niż zielona, dlatego też, by była chrupka, a nie rozgotowana gotujemy ją od 15 do 20 minut, licząc od momentu zagotowania.
Fasolkę idealnie ugotowaną odcedzamy i krótko przelewamy ją zimną wodą. Zatrzymamy w ten sposób proces gotowania.

Na rozgrzaną patelnię wykładamy masło i na małym ogniu roztapiamy je. Dorzucamy drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Smażymy całość na małym ogniu do momentu, aż poczujemy intensywny zapach czosnku. Uważamy, aby nie przypalić czosnku bo masełko będzie gorzkie. Polewamy masełkiem czosnkowym fasolkę.


Zielona fasolka szparagowa z masełkiem czosnkowym gotowa!

 

sobota, 30 sierpnia 2025

Knedle serowe ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe ze śliwkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały!

Składniki:

  • 10-12 śliwek węgierek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Podsypujemy mąką i układamy na deseczce.

Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.



Gotowe knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.

Knedle serowe ze śliwkami gotowe!



Nasza rada:

Do knedli najlepiej użyć małych śliwek (węgierek), knedle wyjdą nieduże i zgrabne.

Oto nasza propozycja tradycyjnych knedli z ciasta ziemniaczanego bez dodatku sera: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-knedle-ze-sliwkami,1977805,walek.html

 

piątek, 29 sierpnia 2025

Pulpety z indyka w śmietanowym sosie



Gotowane pulpeciki z mielonego indyka w kremowym, przyprawionym curry śmietanowym sosie to nasza propozycja na szybki, prosty i pyszny obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 1/2 łyżeczki papryki czerwonej wędzonej i pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki maggi lub gałązka lubczyku
  • szczypta curry do sosu
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Mielone mięso z indyka dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy (paprykę, pieprz ziołowy, curry, sól i pieprz). Dajemy 100-150 ml wody i dokładnie wyrabiamy masę.



Formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów.



Do dużego rondla lub głębokiej patelni wlewamy bulion, podgrzewamy go i wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do wrzącej wody, gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.



 Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny oraz szczyptę curry. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować gorącym bulionem z rondla. Zagęszczamy sos, dorzucamy łyżkę masła i wyłączamy ogień. Jeśli jest potrzeba dodajemy do sosu trochę soli i pieprzu do smaku. Na koniec wsypujemy do sosu posiekaną natkę.



Pulpety z indyka w śmietanowym sosie gotowe!



Nasze rady:

Jeśli nie mamy pod ręką bulionu możemy zastąpić go wodą i na koniec gotowania dorzucić do sosu czubatą łyżkę masła oraz odrobinę więcej maggi lub lubczyku.

 


środa, 27 sierpnia 2025

Surówka z kapusty


Błyskawiczna surówka z kapusty, marchewki i cebulki, posypana obficie natką pietruszki, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • mały pęczek natki pietruszki

winegret:

  • 1/3 szklanki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, łykowatych, uszkodzonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na koniec posypujemy warzywa posiekaną natką pietruszki.

Teraz robimy sos do surówki.

Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej i całość porządnie mieszamy. Takim sosem polewamy kapustę.


Prosta i błyskawiczna surówka z kapusty gotowa!

 

wtorek, 26 sierpnia 2025

Kapusta na ciepło

Kapusta na ciepło, duszona z ulubioną kiełbasą i pieczarkami to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigos.

Składniki:

Warzywa:

  • 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1,2 kg)
  • 25 dkg pieczarek
  • 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
  • 2-3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3-4 łyżki oleju

Przyprawy:

  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.



Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Przyprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.



Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości. Jeśli chcemy, aby kapusta była lekko chrupiąca, wystarczy dusić ją 15-20 minut.



Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki na osobnej patelni i łączymy gotową zasmażkę z kapustą, dokładnie mieszamy.



 Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.



Kapusta na ciepło z kiełbasą i pieczarkami gotowa!

 

poniedziałek, 25 sierpnia 2025

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśnej śmietany smakują wyśmienicie. Można je również serwować z rosołem, jak kołduny litewskie. W wersji ze śmietaną jadało się je w naszym domu za sprawą babci Kseni, która nauczyła nas przyrządzać takie pierożki. Nam wydają się smaczniejsze od pierogów z farszem z mięsa gotowanego, ponieważ są bardziej soczyste i pikantne.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 40 dkg kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka maggi
Dodatkowo:

  • 200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

ciasto:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.

Farsz:

Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę trzemy na tarce o grubych oczkach i razem z sokiem, który wydzieliła w trakcie tarcia dodajemy do mięsa. Dorzucamy miękkie masło, maggi i przyprawy. Farsz przyprawiamy mocno, aby był wyrazisty.

Lepimy i gotujemy pierogi:

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2 mm i wykrawamy kółka literatką lub wykrawaczką 5 cm.


Nakładamy farsz i zlepiamy tak, jak pierogi, w półkole, ale po zlepieniu łączymy końce każdego pierożka na zakładkę. Ulepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. 



Wstawiamy duży garnek wody, do którego wsypujemy czubatą łyżeczkę soli oraz 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe (tak robiła babcia Ksenia, aby wydobyć lepszy smak z pierogów). Kiedy woda zagotuje się wrzucamy pierogi partiami i doprowadzamy do wrzenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie pokaleczyć pierożków. 



Po wypłynięciu pierożków na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze ok. 8 min na wolnym ogniu. Ugotowane pierożki odcedzamy, rozkładamy na talerze. Obok, w miseczce podajemy kwaśną śmietanę.



Pielmieni – małe pierożki z mięsem gotowe!

 

niedziela, 24 sierpnia 2025

Sałatka grillowa

Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na grillu, ale możemy też serwować taką letnią sałatkę do obiadu. Jest uniwersalna. Szczególnie latem, kiedy możemy do nie użyć świeże, dorodne warzywa prosto z ogródka lub zieleniaka smakuje wybornie.

Składniki:

  • po 5-6 listków sałaty strzępiastej zielonej i czerwonej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 ogórki gruntowe duże
  • 1 biała cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki

sos:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki sosu przekładamy do szklanki, mieszamy doskonale i odkładamy do lodówki.

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i przekładamy na półmisek.

Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, układamy na sałacie.

Pomidora kroimy na cząstki, jajka w plasterki, cebulę w półkrążki. Układamy na sałacie. 

Posypujemy całość posiekaną natką.

Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół.


Prosta sałatka grillowa gotowa!

 

Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe

spód:

  • 250 g ciastek petit beurre
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao

wierzch:

  • 100 g malin
  • garść borówek amerykańskich
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło i kakao. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 24 lub 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.



Bok tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia lub folią rantową.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.

Przystępujemy do zrobienia sernika.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki cytrynowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy.


 Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. Następnie układamy na wierzchu owoce i zalewamy je lekko tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.



Prosty sernik na zimno z owocami lata gotowy!

 

piątek, 22 sierpnia 2025

Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo w rosole samo w sobie niezbyt smaczne lecz połączone z pieczarkami, doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki stanie się wyśmienitym daniem.

Składniki:

farsz

  • 80 dkg mięsa z rosołu
  • 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki oleju

naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju+olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • olej do podsmażania krokietów

Sposób wykonania:

Mięso do krokietów użyłyśmy z rosołu z przepisu:

https://rajchelewa.blogspot.com/2025/03/roso-drobiowy-na-niedziele.html




Smażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.




Przygotowujemy farsz.
Mięso gotowane z rosołu razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę i wyrabiamy farsz.





Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę. 





Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. Do drugiej dajemy bułkę tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju.



Krokiety z mięsem drobiowym z rosołu i pieczarkami gotowe!



Naleśniki na krokiety

Ciasto naleśnikowe na krokiety różni się trochę od ciasta na naleśniki z serem czy dżemem. Musi być na tyle elastyczne, by w trakcie zawijania krokietów nie pękało, dlatego najczęściej dodajemy do niego wodę gazowaną. Jest jeszcze jeden sposób, który zapewni nam naleśniki idealne do zawijania krokietów. Użyjemy zamiast wody gazowanej wrzątku, efekt będzie ten sam, a może nawet lepszy.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju+olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.



Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.



Nasze naleśniki smażyłyśmy na patelni o średnicy 20 cm. Wyszło nam z tej porcji ciasta 25 naleśników.


Z naszych naleśników zrobiłyśmy krokiety z mięsem i pieczarkami.



 

czwartek, 21 sierpnia 2025

Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może - bez pestkowania śliwek, bez długich przygotowań. W sezonie na mirabelki owoce są dostępne praktycznie za darmo - wiele drzew mirabelek rośnie dziko. W Wielkopolsce jest ich pełno nawet w miejskich parkach.

Składniki:

  • 2 kg mirabelek
  • 1 goździk na słoik
  • 6 litrowych słoików
  • zalewa:
  • 2 l wody
  • ok. 1 kg cukru 
  • 1 cytryna

Sposób wykonania:

Mirabelki myjemy i wsypujemy do wyparzonych słoików.



Wodę do zalewy wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczamy w niej cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny ( przecedzony przez sitko).

Gorącym syropem zalewamy owoce w słoikach. Do każdego wrzucamy po jednym goździku. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy. Czas pasteryzacji - 10 minut od zagotowania.




Na koniec wyjmujemy słoiki z gara, przekładamy na ściereczkę do góry dnem i pozostawiamy do przestudzenia, najlepiej przykryte ręcznikiem.



Prosty i szybki kompot z mirabelek gotowy!

Kompot jest niezwykle esencjonalny i smaczny, przed podaniem można go rozcieńczać wodą. Nasza babcia zawsze dodawała do zalewy odrobinę octu, który bardzo podkreślał smak śliwek, ale wtedy trudno było dostać w sklepach cytryny. My wolimy dodać sok z cytryny. Goździków oczywiście nie trzeba dodawać, nie każdy je lubi. Jeśli mirabelki są trochę kwaśne dodajmy kilka łyżek cukru więcej.