Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo w rosole samo w sobie niezbyt smaczne lecz połączone z pieczarkami, doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki stanie się wyśmienitym daniem.
Składniki:
farsz
- 80 dkg mięsa z rosołu
- 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
- 1 duża cebula
- 1/4 szklanki rosołu
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki maggi
- garść posiekanej natki pietruszki
- 30 dkg pieczarek
- 2 łyżki oleju
naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju+olej do smażenia
- 2 jajka
- szklanka gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
dodatkowo
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- olej do podsmażania krokietów
Sposób wykonania:
Mięso do krokietów użyłyśmy z rosołu z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/03/roso-drobiowy-na-niedziele.htmlSmażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy całość do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.
Przygotowujemy farsz.
Mięso gotowane z rosołu razem z warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Wlewamy rosół, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą. Przyprawiamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę i wyrabiamy farsz.
Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę.
Na
dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce,
lekko je solimy. Do drugiej dajemy bułkę tartą. Panierujemy
krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu, na
dobrze rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz