wtorek, 26 sierpnia 2025

Kapusta na ciepło

Kapusta na ciepło, duszona z ulubioną kiełbasą i pieczarkami to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigos.

Składniki:

Warzywa:

  • 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1,2 kg)
  • 25 dkg pieczarek
  • 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
  • 2-3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • 3-4 łyżki oleju

Przyprawy:

  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.



Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Przyprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.



Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości. Jeśli chcemy, aby kapusta była lekko chrupiąca, wystarczy dusić ją 15-20 minut.



Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki na osobnej patelni i łączymy gotową zasmażkę z kapustą, dokładnie mieszamy.



 Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.



Kapusta na ciepło z kiełbasą i pieczarkami gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz