Kapusta na ciepło, duszona z ulubioną kiełbasą i pieczarkami to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigos.
Składniki:
Warzywa:
- 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1,2 kg)
- 25 dkg pieczarek
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
- 2-3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 3-4 łyżki oleju
Przyprawy:
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.
Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Przyprawiamy pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi.
Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości. Jeśli chcemy, aby kapusta była lekko chrupiąca, wystarczy dusić ją 15-20 minut.
Na koniec robimy zasmażkę z masła i mąki na osobnej patelni i łączymy gotową zasmażkę z kapustą, dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Kapusta na ciepło z kiełbasą i pieczarkami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz