Prosta sałatka z kilku składników polana pysznym sosem. My podałyśmy ją na grillu, ale możemy też serwować taką letnią sałatkę do obiadu. Jest uniwersalna. Szczególnie latem, kiedy możemy do nie użyć świeże, dorodne warzywa prosto z ogródka lub zieleniaka smakuje wybornie.
Składniki:
- po 5-6 listków sałaty strzępiastej zielonej i czerwonej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 ogórki gruntowe duże
- 1 biała cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
sos:
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki sosu przekładamy do szklanki, mieszamy doskonale i odkładamy do lodówki.
Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i przekładamy na półmisek.
Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, układamy na sałacie.
Pomidora kroimy na cząstki, jajka w plasterki, cebulę w półkrążki. Układamy na sałacie.
Posypujemy całość posiekaną natką.
Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół.
Pyszne połączenie składników 💚. Bardzo lubię takie sałatki 🥰
OdpowiedzUsuń