Polecamy! Nasze ulubione ciasto z
pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinowa dama jest bardzo
prosta do upieczenia, smakuje zawsze całej rodzince i gościom.
Pięknie się prezentuje.
Składniki:
biszkopt
- 3 jaja M
- szczypta soli
- 8 g cukru wanilinowego
- 180 g cukru
- 220 ml mleka
- 60 g oleju bezzapachowego
- czubata łyżka skrobi kukurydzianej
lub ziemniaczanej
- szczypta soli
- 210 g mąki tortowej
- 20 g kakao
- 6 g proszku do pieczenia
krem
- 500 ml kremówki 36%
- 500 g mascarpone
- 8 g cukru wanilinowego
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 śmietan-fix (opcjonalnie)
dodatkowo
- 250 g malin
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
Sposób wykonania:
Biszkopt.
Wszystkie składniki w temperaturze
pokojowej.
Forma prostokątna o wymiarach 28/18 cm
wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 170
°C (góra-dół bez termoobiegu).
Do misy miksera wbijamy jajka,
wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę
jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier.
Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz
dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i
wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę, kakao i proszek do
pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych
obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo,
aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.
Tak przygotowany biszkopt przelewamy do
formy, stukamy formą o blat kilka razy i wkładamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy ciasto 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z
piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną
do całkowitego przestudzenia. Kroimy na dwa blaty.
Krem.
Kremówka i ser muszą być mocno
schłodzone.
Wszystkie składniki kremu prócz kakao
przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. Ubijamy krem 3-4
minuty uważając, aby go nie „przebić”, bo zrobi się nam
masło. Krem dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich
wsypujemy kakao i łączymy je krótko mikserem z ubitym kremem. Z
białego kremu odkładamy dwie czubate łyżki do worka cukierniczego
z ozdobną końcówką.
Galaretki przygotowujemy według
instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Składamy ciasto.
Dolny blat biszkoptu układamy w
formie. Zapinamy obręcz formy. Wykładamy krem kakaowy, wyrównujemy
warstwę kremu i kładziemy na nim drugi blat.
Wykładamy krem biały, wyrównujemy.
Możemy widelcem lub specjalnym grzebieniem zrobić wzorek.
Na białym kremie układamy maliny.
Lekko wciskamy je w krem.
Na tak przygotowane ciasto wylewamy
lekko tężejącą galaretkę.
Trochę galaretki odkładamy do
miseczki. Wkładamy ciasto i galaretkę w miseczce do lodówki na
kilka godzin, aby wszystko stężało.
Na koniec ozdabiamy ciasto rozetkami z
kremu i kosteczkami galaretki.
Ciasto Malinowa Dama gotowa!
Nasze rady:
Ciasto możemy zrobić w kształcie
tortu. Należy wówczas użyć do upieczenia biszkoptu tortownicę o
średnicy 24 cm.
Blaty ciasta możemy dodatkowo nasączyć
na przykład wodą z cytryną lub herbatą. Biszkopt keksowy jest
jednak na tyle wilgotny, że do kremu z mascarpone i kremówki nie
musimy go nawilżać.
Śmietan-fix możemy użyć na wszelki
wypadek, szczególnie latem, gdy są upały, aby krem nam nie
„popłynął”.