wtorek, 21 stycznia 2025

Ciasteczko budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, polane kajmakiem. Delicje w sam raz na dzień babci i dziadka.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki masy kajmakowej z puszki

dodatkowo:

  • 45-48 ciasteczek kakaowych petit beurre
  • 2 szklanki drylowanych wiśni z kompotu lub syropu
  • puszka masy kajmakowej

Sposób wykonania:

Krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, również krótko mieszamy.

Składamy ciasto.

Na dnie blaszki (u nas prostokątna 28x18 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu, posypujemy ją wiśniami, które lekko wciskamy w krem. Układamy ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy kajmak tylko do momentu, aż będzie lekko luźny. Rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta i odstawiamy do zastygnięcia.




Pyszne ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach gotowe!

 

poniedziałek, 20 stycznia 2025

Ciasto Pancho

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem z mascarpone, bitą śmietanką i owocami. Ciasto, które lubią i dorośli i dzieci. Słodkie, wilgotne, owocowe i bardzo łatwe do upieczenia. Ciasto pancho powinno mieć kształt półkuli podobnie jak kopiec kreta, ale my zrobiłyśmy je w formie ciasta z blaszki. Jest tak samo pyszne a łatwiejsze do porcjowania. Polecamy pancho jako ciasto wyśmienite idealne na imprezę karnawałową!

Składniki:

biszkopt:

  • 6 jaj (wielkość M)
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 90 ml oleju bezwonnego
  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
  • krem:

  • 330 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 1 śmietan-fixkremówka i ser mocno schłodzone
  • dodatkowo:

  • szklanka wiśni drylowanych z kompotu lub nalewki
  • 4-5 plastrów ananasa, może być z puszki
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych drobno posiekanych
  • Sposób wykonania:

    Biszkopt. 

     Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

    Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale. Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą. Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty. Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy. Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko (ciepłe) i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub jeszcze lepiej rózgą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka). Odkładamy do całkowitego przestudzenia.



    Krem.

    Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową.



    Składamy ciasto. 

    Biszkopt przekrawamy na trzy blaty. Spodni układamy z powrotem w formie. Możemy owinąć go folią rantową, ale nie jest to konieczne. Środkowy blat odkładamy (my odłożyłyśmy go do zamrażarki, wykorzystamy do innego ciasta). Górny blat kroimy w drobną kostkę, jak na zdjęciu, przy czym 1/3 blatu rozkruszmy dłońmi na żwirek i odkładamy. Posypiemy nim wierzch ciasta.



     Odkładamy na bok 3 łyżki kremu. Resztę dzielimy na pół. Na dolny blat biszkoptu wykładamy pół kremu. Posypujemy go orzechami, wykładamy połowę wiśni i ananasa pokrojonego na cząstki oraz połowę pokrojonego biszkoptu. 



    Tę czynność powtarzamy z drugą połową kremu. Na koniec układamy odłożony krem. Wygładzamy wierzch i posypujemy pokruszonym ciastem.




    Ciasto Pancho gotowe!

 

Delikatny krem z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ciasta, torty oraz babeczki. Krem jest gęsty, stabilny i bardzo łatwy do zrobienia. Smakuje doskonale, szczególnie w połączeniu z owocami. Dzisiejszy krem wykorzystamy do ciasta pancho.

Składniki:

  • 330 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • kremówka i ser mocno schłodzone

Sposób wykonania:

Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu (2 warstwy i wierzch) o średnicy 20 cm lub naszego ciasta pancho o wymiarach 28x18 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne. Ponieważ dodajemy do kremu owoce, które zawierają w sobie trochę płynu, dodałyśmy śmietan-fix.



Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry, śmietan-fix oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.



Krem ze śmietaną kremową i mascarpone to jeden z najłatwiejszych kremów do zrobienia, a do tego jest wyśmienity, szczególnie w połączeniu z owocami i biszkoptem!

Ciasto pancho:



 

Biszkopt czekoladowy

Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki. Doskonały do przekładania kremami. Wilgotny i mocno czekoladowy.

Składniki:

  • 6 jaj (wielkość M)
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 120 ml mleka
  • 90 ml oleju bezwonnego
  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 10 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania:

Forma o wymiarach 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki, przygotowujemy, odważamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Składniki lepiej się łączą, białka ubijają się doskonale.

Ciasto możemy ubijać mikserem ręcznym lub planetarnym na pierwszym etapie, potem pracujemy łyżką lub łopatką silikonową i rózgą.

Najpierw łączymy składniki suche w jednym naczyniu (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i dobrze mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek do oddzielnych misek, białka ubijamy ze szczyptą soli i 1/3 cukru ok. 3 min, na tym etapie dodajemy skrobię kukurydzianą i ubijamy pianę na sztywno, jeszcze 3-4 minuty.



Teraz przystępujemy do ubijania żółtek z cukrem . Cukier dodajemy stopniowo w trzech partiach. Ubijamy całość ok. 4 min, do uzyskania jasnej, puszystej masy.



Odkładamy mikser i łączymy masę żółtkową z pianą z białek łyżką lub łopatką silikonową. Delikatnie, małymi porcjami wtłaczamy pianę do żółtek. Do uzyskanej masy wlewamy mleko (ciepłe) i olej. Krótko mieszamy łyżką. Następnie w trzech – czterech partiach wtłaczamy do masy suche, koniecznie przesiane składniki, również łyżką lub rózgą.




Ciasto przelewamy do formy wyłożonej tylko na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 °C ok. 35-40 min.( do suchego patyczka).



Nasze rady:

Biszkopt wyrósł na 4 cm i przekroiłyśmy go na trzy blaty. Do naszego ciasta potrzebowałyśmy tylko dwa blaty, trzeci owinęłyśmy folią spożywczą i odłożyłyśmy do zamrażarki. Przyda się jako spód do innego ciasta.



Ciasta czekoladowe pieczemy jak najkrócej, będą bardziej wilgotne.
Skrobię kukurydzianą dodajemy do białek, aby ich struktura była mocniejsza, ciasta pięknie wyrastają i nie opadają.
Biszkopt można kroić na blaty do tortu bezpośrednio po wystudzeniu,
jest wilgotny i nie trzeba go nasączać, gdy przekładamy go kremami śmietanowymi i serowymi,
można przechowywać go w lodówce 3-4 dni, a w zamrażarce do miesiąca (szczelnie owinięty folią spożywczą).


 

sobota, 18 stycznia 2025

Sałatka hawajska z kurczakiem

Prosta sałatka z kurczakiem gyros, drobnym makaronem orzo lub muszelki, ananasem, ogórkiem i groszkiem. Do niej sos majonezowo-czosnkowy. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na większej imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i treściwa. Polecamy szczególnie miłośnikom smaków słodko-ostrych.

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 2/3 szklanki makaronu drobnego orzo lub muszelek
  • 1 średni ogórek świeży
  • puszka groszku
  • 4-5 plastrów ananasa z syropu
  • 15 dkg sera żółtego w kawałku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • czubata łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka papryki mielonej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Polędwiczki z kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do miski i obtaczamy w oleju oraz przyprawach (szczypta soli, papryka, gyros i pieprz ziołowy). Odkładamy na 1/2 godziny. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano. Podlewamy 3 łyżkami wody. Przykrywamy pokrywą. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Lekko przestudzone mięso razem z wytworzonym sosem przekładamy do makaronu i dokładnie mieszamy całość, aby makaron wchłonął sos z duszonego kurczaka.




Groszek i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy na cząstki. Przekładamy groszek i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron z kurczakiem. Obranego ze skórki ogórka, cebulę i żółty ser kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez połączony ze zmiażdżonym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Wyśmienita sałatka hawajska z drobnym makaronem i ananasem gotowa!

 

piątek, 17 stycznia 2025

Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio podsmażone i zanurzone w ketchupie i ulubionych przyprawach.

Składniki:

  • 2 duże nóżki z kurczaka (80-90 dkg)
  • 20 dkg drobnych pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka (kolor dowolny)
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kuminu lub curry

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piekli potrawę układamy warzywa -cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plasterki i pieczarki przekrojone na pół. Skrapiamy całość olejem, oprószamy solą.



Nóżki dzielimy na pół. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na rumiano mięso. Zaczynamy obsmażać od strony skóry. Tak przygotowane nóżki układamy na warzywach, skórką do góry.



 Posypujemy solą, papryką, pieprzem ziołowym i kuminem lub curry. Smarujemy każdą część mięsa ketchupem. Obkładamy kawałki mięsa papryką oczyszczoną z nasion i pokrojoną na cząstki.



 Podlewamy całość 1/4 szklanki wody, przykrywamy folią lub pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na godzinę. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 °C, odkrywamy kurczaka, polewamy mięso wytworzonym sosem i pieczemy do miękkości, u nas kurczak piekł się jeszcze 50 minut.



Podałyśmy kurczaka z ryżem.



Nóżki z kurczaka pieczone w warzywach gotowe!

 

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych wyrazistym sosem winegred na bazie oleju i musztardy. 

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 jabłko
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy łagodnej (miodowa lub stołowa)
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do surówki.

Do kubeczka dajemy olej, musztardę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy, najlepiej zmiksować sos blenderem do dosyć gęstej konsystencji. Tak przygotowany sos  wkładamy do lodówki.

  Kapustę pekińską kroimy w paseczki niezbyt cienkie i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.



  Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret gotowa! 

 

czwartek, 16 stycznia 2025

Andrut

Szybki wafel z gotowym kremem i przepyszną polewą, który uwielbiają nasze wnuki. Ponieważ zbliża się Dzień Babci i Dziadka postanowiłyśmy zrobić takiego skromnego piszingera dla naszych pociech. Na pewno się ucieszą.

Składniki:

  • wafle 5 sztuk 28 cm średnicy
  • 400 g gotowej masy czekoloadowo-orzechowej albo nutelli
  • 100 czekolady mlecznej
  • 70 g czekolady białej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób wykonania:

Układamy pierwszy wafel na desce do krojenia i smarujemy go dwiema dobrymi łyżkami kremu. Nakładamy następny wafel i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.




Ostatni wafel ma być suchy. Owijamy wafel folią spożywczą, kładziemy na niego kolejną deseczkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 



Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę z łyżką masła i łyżką mleka. Łączymy roztopioną czekoladę z posiekanymi orzechami i wykładamy na wafel, na środek.




 Zostawiamy nieduży brzeg wafla, który pokrywamy biała czekoladą tak samo roztopioną jak mleczna czekolada. Odstawiamy andrut do przestygnięcia.




Andrut gotowy!

 

środa, 15 stycznia 2025

Surówka z kapusty pekińskiej błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu z kilku świeżych warzyw polanych odrobiną jogurtu, oliwą i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 1 nieduża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża marchew
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 czubata łyżka jogurtu np. greckiego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.

Kapustę pekińską kroimy w niezbyt drobne paski i przekładamy do miski. Solimy lekko, mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, obrane jabłko i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby jabłko nie ściemniało. Dodajemy pokrojone i starte warzywa do kapusty. Mieszamy całość, polewamy sosem i jogurtem.



Surówka z kapusty pekińskiej błyskawiczna gotowa! 

 

Gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami i kaszą wiejską

Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad. Podamy do niego drobną, delikatną kaszę wiejską.

Składniki:

  • 60 d kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 25 dkg małych pieczarek
  • 1 papryka czerwona i zielona
  • 5 dkg smalcu
  • 1 skórka z wędzonego boczku
  • 1 szklanka bulionu grzybowego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka kaszy wiejskiej
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.

Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso oraz skórkę wędzoną. Obsmażamy je na rumiano.



Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją. Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki w całości lub przekrojone na pół. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży i płyn odparuje.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i bulion grzybowy i szklankę gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem. Pozbywamy się skórki wędzonej, która miała dać tylko smak gulaszowi.



Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę (dwie szklanki wody na szklankę kaszy), lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli od 10 do 15 minut. Kaszę gotujemy odkrytą. Do miękkiej kaszy dodajemy masło mieszamy całość do rozpuszczenia masła i przykrywamy pokrywką. Możemy na pokrywkę położyć jeszcze ściereczkę. Kasza ma w ten sposób dojść, będzie smaczniejsza.



Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą wiejską gotowy!

Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz wieprzowy możemy smażyć na oleju i maśle, jeśli nie przepadamy za smalcem. Będzie równie smaczny.

Gulasz możemy podać z kaszą według naszego przepisu, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.