MAKATKA

sobota, 15 czerwca 2024

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to kilka chwil. Warto wybrać się po nie na bazarek i kupować u stałego, zaufanego dostawcy. Staramy się kupować ogórki z własnej uprawy i najczęściej śremskie. Takie nam smakują najbardziej.

Składniki:

  • 1 kg ogórków (niedużych)
  • 1 l przegotowanej, gorącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga kopru z baldachami
  • 2 liście chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 2 litrowe słoiki
Sposób przygotowania:

Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2godziny( będą słodkie i chrupiące).

Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy (ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.




 W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, liść chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu, czosnku. Na wierzchu układamy po jednym liściu laurowym. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, lekko dociskając ogórki.

Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!




Nasza rada:


Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia ogórków w momencie, w którym nam najbardziej smakują włóżmy je w słoiku do lodówki.

 

piątek, 14 czerwca 2024

Ciasto truskawkowa fantazja bez pieczenia

Ciasto truskawkowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z truskawkami i galaretką truskawkową, w sam raz na sobotę i niedzielę. Ciasto idealne dla wielbicieli truskawek i budyniu!

Składniki:

  • 30-40 dkg świeżych truskawek

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 0,6 l mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru

dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 30 ciasteczek petit beurre

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Krem gotowy.



Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu, przy czym dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka.



 Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy umyte i osuszone truskawki pokrojone na połówki. 



Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Wyborna truskawkowa fantazja gotowa!

 


Warzywa pod beszamelową pierzynką

Warzywa pod beszamelową pierzynką

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zapieczonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka masła

sos beszamelowy:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta curry
  • 10 dkg twardego sera żółtego

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w grube plastry, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.



Przygotowujemy beszamel.

W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno starty ser żółty i natkę. Mieszamy sos do rozpuszczenia sera. Beszamel gotowy.



Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem. Układamy w naczyniu warzywa. 



Oprószamy je solą i pieprzem. Na koniec zalewamy beszamelem i posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy zapiekankę folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i zapiekamy je jeszcze 10 minut.

Warzywa pod beszamelową pierzynką gotowe!

Nasze rady:

Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My przy zapiekaniu warzyw zamiast niej dodajemy trochę curry, ale jeśli lubimy gałkę muszkatołową, możemy ją dodać.

 

Roladki drobiowe z marchewką i pietruszką

Roladki drobiowe z marchewką i pietruszką

Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem marchewkowo -pietruszkowym to nasza propozycja na niedzielny obiad. Mięso delikatne z przepyszną niespodzianką w środku.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • pęczek pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 10 dkg sera żółtego
  • ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.

Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak samo trzemy ser.

Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, marchew i ser. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia.




Gotowe roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron. 



W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i rumiane roladki przekładamy do naczynia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aby doszły w środku.

Roladki drobiowe z pesto pietruszkowym i marchewką gotowe!


 

czwartek, 13 czerwca 2024

Chleb pszenny z cebulką

Chleb pszenny z cebulką

Najprostszy chleb na mące pszennej i suchych drożdżach z dodatkiem usmażonej na rumiano cebulki. 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 8 g suchych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej.

Keksówka 30x11 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim na rumiano cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. W trakcie smażenia solimy lekko cebulę i uważamy, aby jej nie zrumienić za mocno bo będzie gorzka.



Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę i na koniec dodajemy przestudzoną cebulę. Łączymy wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do momentu, aż będzie odchodziło od niej. Ciasto jest gęste, możemy wyrabiać je na blacie około 10 minut. Staramy się nie podsypywać zbyt mocno ciasta mąką.




Formujemy kulę, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Niech ciasto spokojnie rośnie.



Po godzinie przekładamy ciasto na blat, ponownie wyrabiamy, ale krótko. Rozciągamy je w prostokąt i składamy tak, aby było zwarte i nieduże. Formujemy wałek wielkości foremki i przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do 2/3 brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody.



 Chleb będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 °C i pieczemy drugie 20 minut.

Chleb pszenny z cebulką gotowy!

Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Woda do rozczynu nie może być zbyt ciepła (odpowiednia temp. do 30 °C).

Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. 

 

środa, 12 czerwca 2024

Knedle serowe z truskawkami

Knedle serowe z truskawkami

Tradycyjne knedle owocowe na słodko robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe z truskawkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego.

Składniki:

  • 8-10 truskawek średniej wielkości
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej do ciasta + 2 łyżki do obtaczania knedli
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Ser przecieramy przez sitko lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków (należy go rozdrobnić i napuszyć). Do tak przygotowanego sera dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.



Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni, na środek każdej układamy umytą i osuszoną truskawkę. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, układamy na deseczce do krojenia.




Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. W trakcie gotowania należy je lekko przemieszać, aby nie przywarły do dna garnka.



Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze posypujemy cukrem i polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle klarowanym.

Knedle serowe z truskawkami gotowe!



Nasza rada:

Jeśli chcemy zrobić więcej knedli podwajamy składniki. My miałyśmy bardzo duże truskawki i knedle wyszły ogromne.

 

wtorek, 11 czerwca 2024

Kolorowa sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków do obiadu

Kolorowa sałatka z ogórków kiszonych i pomidorków do obiadu

Prosta, pokrojona w 15 minut sałatka z kilku warzyw, idealna do obiadu. Nie ma żadnej filozofii w jej zrobieniu a smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 4 ogórki kiszone
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka-kolor dowolny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone kroimy w plasterki niezbyt cienkie, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę obraną przekrawamy i kroimy w półplasterki, paprykę oczyszczoną z nasion i seler w kostkę.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy olejem. Wszystkie składniki surówki mieszamy dokładnie.

Sałatka z ogórków kiszonych gotowa!