Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę, przyozdobiona ananasem i polana galaretą drobiową to doskonałe danie na świąteczny stół.
Składniki:
- 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
- 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
- 4 plastry ananasa z syropu
- kilka listków zielonej pietruszki
- kawałek czerwonej papryki, może być marynowana
- trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
- 10 łyżek sałatki jarzynowej
Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, żelatynę z przyprawami w wodzie.
Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.
Następnie przyozdabiamy rulony ananasem pokrojonym w cząstki, papryką, pietruszką i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Nasza rada:
Do rolad możemy użyć innej ulubionej sałatki. Nasza pochodzi z przepisu:



Moje smaki! Bardzo lubię szynkę w galarecie, chociaż częściej robię kurczaka z mięsa po rosole ;-) Musze to szybko nadrobić, bo Twoja szyneczka wygląda mniam mniam !
OdpowiedzUsuńPyszna i jak pięknie podana! 😍
OdpowiedzUsuń