środa, 10 grudnia 2025

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę, przyozdobiona ananasem i polana galaretą drobiową to doskonałe danie na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • 4 plastry ananasa z syropu
  • kilka listków zielonej pietruszki
  • kawałek czerwonej papryki, może być marynowana
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
  • 10 łyżek sałatki jarzynowej
Sposób przyrządzenia:

Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, żelatynę z przyprawami w wodzie.

Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.

Następnie przyozdabiamy rulony ananasem pokrojonym w cząstki, papryką, pietruszką i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.


Rolady z szynki napełnione sałatką jarzynową gotowe!

Nasza rada:

Do rolad możemy użyć innej ulubionej sałatki. Nasza pochodzi z przepisu:

https://rajchelewa.blogspot.com/2025/12/saatka-jarzynowa-tradycyjna.html




 

2 komentarze:

  1. Moje smaki! Bardzo lubię szynkę w galarecie, chociaż częściej robię kurczaka z mięsa po rosole ;-) Musze to szybko nadrobić, bo Twoja szyneczka wygląda mniam mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna i jak pięknie podana! 😍

    OdpowiedzUsuń