poniedziałek, 15 grudnia 2025

Murzynek korzenny na średnią blaszkę

Nie zdążyłyśmy upiec piernika na święta, nie szkodzi! Zrobimy szybkiego murzynka z łyżką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o delikatnie korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt nas zaskoczy bardzo pozytywnie. Przyozdobimy murzynka korzennego świątecznie. Ciasto wszystkim się spodoba i posmakuje. Zwłaszcza dzieci będą zachwycone, bo nasz murzynek to ciasto lekkie, mocno czekoladowe, z dodatkiem przyprawy piernikowej smakuje doskonale.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej (250 ml)
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma o wymiarach 28x18 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie.

Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, powidła, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.



Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 40 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.


Polewa czekoladowa.

Czekoladę z mlekiem i masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy wiórkami kokosowymi.


Szybki murzynek o piernikowym smaku gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz