Kotlety są miękkie, puszyste i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne z pysznym nadzieniem w środku. Możemy je podać z surówką lub samym ketchupem.
Składniki:
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- około 4-5 łyżek mąki tortowej
- 1 jajko
- 20 dkg mięsa z rosołu
- 20 dkg żółtego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka do podsypywania ciasta
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy i przekładamy do miski, dzielimy na cztery części, odkładamy jedną część na bok i w wolne miejsce dajemy mąkę. Solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i skrobię oraz wyjętą część ziemniaków. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Jeśli masa mocno klei się do rąk dosypujemy odrobinę mąki, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się twarde.
Obrane z kości i posiekane drobno mięso z rosołu łączymy z żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natką. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką maggi.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.
Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną obficie mąką. Wyrabiamy całe ciasto.
Nasze rady:
Ciasto jest miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.
Kotlety smażymy na średnim ogniu i po kilka minut z każdej strony.
Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.
Jakie apetyczne :) świetny pomysł na użycie mięsa z rosołu :)
OdpowiedzUsuń