środa, 30 lipca 2025

Ogórki w zalewie curry

Chrupiące, pikantne ogóreczki w zalewie curry to doskonała przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Prosty przepis i mało pracy, a zimą wystarczy tylko sięgnąć po nie do spiżarni. Zawsze oprócz kiszonych i konserwowych od jesieni w naszej kuchni królują ogórki curry. Przepis dostałyśmy od koleżanki mamy już w latach 90-tych. Zaprawiamy też cukinię w identycznej zalewie i jest równie smaczna jak ogórki. Nie ma to jak stare sprawdzone przepisy naszych babć i mam!

Składniki:

zalewa:

  • 5,5 szklanki wody (szklanka 250 ml)
  • 1,5 szklanki octu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1/2 łyżki soli
  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • garść liści selera lub pietruszki
  • 5 niedużych cebul
  • 10-12 łyżeczek gorczycy
  • 10-12 słoiczków od dżemu i półlitrowych

Sposób wykonania:

Składniki zalewy oprócz octu przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet i odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki.

Słoiki oraz nakrętki myjemy i wyparzamy.

Do każdego słoiczka wkładamy kilka liści selera, ćwiartkę cebuli i pół łyżeczki gorczycy. Następnie układamy „na baczność” ogórki dosyć ciasno.

Zalewamy je przestudzoną zalewą, tak aby ogórki nie wystawały i równocześnie słoiki nie były zalane po brzegi (zostawiamy centymetr wolny od brzegu). Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy ogórki curry nie dłużej jak 8 minut, licząc od zagotowania. Wyjmujemy słoiki z garnka, układamy do góry dnem do przestudzenia. Na koniec odkładamy gotowe zaprawy do spiżarni.

Ogórki w zalewie curry gotowe do spiżarni!


Nasze rady:

Jeśli zostanie nam trochę zalewy, podgrzewamy ją i przelewamy do słoiczka, zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Będzie można wykorzystać ją później.

W takiej samej zalewie możemy zrobić cukinię. Jest równie smaczna jak ogórki.


https://rajchelewa.blogspot.com/2025/08/cukinia-w-zalewie-curry.html

 

3 komentarze: