Gulaszowa to jedna z najsmaczniejszych zup w naszym repertuarze. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe, jest tak gęsta i treściwa, pełna mięsa i warzyw. Można ją jadać na co dzień, można też podawać na imprezach na start i zaostrzenie apetytu. Zupa genialna i uniwersalna.
Składniki:
Porcja na 6-litrowy garnek
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg kiełbasy wędzonej (śląska, chłopska)
- 20 dkg boczku wędzonego lub wędzone słoniny
- 2 marchewki
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 1 por
- 2 duże papryki czerwone
- 5- 8 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 2 smalcu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka papryki mielonej
- sól, pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka cukru
- 2-3 łyżki maggi
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- zaklepka (1/2 szklanki wody +2 łyżki mąki)
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
W 4 l wody gotujemy warzywa- marchew, pietruszkę i por w całości, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim . Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy smalec. Boczek lub słoninę wędzoną wytapiamy w smalcu do przyrumienienia. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Na koniec dajemy paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka, który wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Wyławiamy por, liście laurowe. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz młode ziemniaki, oskrobane z wierzchniej skórki kroimy w grubą kostkę i również wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości.
Kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie, robimy zaklepkę z mąki i wody, zaciągamy nią zupę, 1-2 minuty gotujemy całość i jednocześnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi i cukrem. Wyłączamy ogień i zasypujemy zupę posiekaną natką.
Zupa gulaszowa gotowa!
Nasza rada:
Ponieważ gotowanie gulaszowej jest trochę pracochłonne i trwa 2-2,5 godziny proponujemy zrobić jej trochę więcej. Dlatego też w przepisie podałyśmy dużą ilość składników. Nadmiar zupy można zamknąć w słoiku- wlać jeszcze gorącą i dobrze zakręcić. Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możemy również przechowywać ją w zamrażarce do 3 miesięcy. Jeśli natomiast planujemy zrobić gulaszową tylko na raz, zmniejszmy ilość składników o połowę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz