Składniki:
Warzywa:
- 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1,2 kg)
- 25 dkg pieczarek
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
- 20 dkg boczku wędzonego
- 2-3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki maggi
- 3-4 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 1 czubata łyżka masła
- garść posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.
Na dużej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię.
Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.
Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty. Ponieważ młoda kapusta jest bardzo delikatna, wystarczy 10-15 minut.
Na koniec łączymy mąkę z miękkim masłem, dokładnie rozcieramy zaklepkę i zagęszczamy bigosik. Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Bigosik z młodej kapusty gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz