sobota, 21 czerwca 2025

Bigosik z młodej kapusty


Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigos.

Składniki:

Warzywa:

  • 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 1,2 kg)
  • 25 dkg pieczarek
  • 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe)
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 2-3 cebule dymki
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu spirytusowego lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 1 czubata łyżka masła
  • garść posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.

Na dużej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. 



Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.



Teraz łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.



Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty. Ponieważ młoda kapusta jest bardzo delikatna, wystarczy 10-15 minut.

Na koniec łączymy mąkę z miękkim masłem, dokładnie rozcieramy zaklepkę i zagęszczamy bigosik. Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.



Bigosik z młodej kapusty gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz