Nasz sernik jest gotowany -prosty i smaczny, na szpinakowym spodzie, z brzoskwiniami zalanymi przezroczystą, krystaliczną galaretką. Ciasto bardzo łatwe do upieczenia, idealne na wielkanocny podwieczorek. Smakuje doskonale i prezentuje się niezwykle efektownie.
Składniki:
Biszkopt:
- 200 g
szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
- 150 ml
oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
- skórka
i sok z jednej cytryny
- 4 jajka
średniej wielkości
- 180 g
cukru
- 8 g
cukru waniliowego
- szczypta
soli
- 300 g
mąki
- 8 g
proszku do pieczenia
Masa serowa gotowana:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 8 g cukru wanilinowego
- 125 ml mleka
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru po 40 g
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki krystaliczne
Sposób przygotowania:
Biszkopt szpinakowy. Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.
Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość około 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy kwadratowej o boku 24 cm lub prostokątnej 28x18 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 35 -40 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie zawijamy blat w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Tak przygotowany blat biszkoptowy użyjemy do sernika. Nie trzeba będzie go nasączać ponieważ jest bardzo wilgotny.
Masa serowa gotowana. Potrzebny nam będzie garnek 3-4 l o grubym dnie. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy oba cukry i mieszamy całość rózgą.
Do wysokiego naczynia wsypujemy budynie, skrobię i wlewamy mleko. Całość dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
Do garnka wrzucamy masło, powoli roztapiamy je na małym ogniu. Do roztopionego, ale nie gotującego się masła dorzucamy ser z wiaderka, jajka z cukrem. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką masę i na koniec wlewamy budynie rozprowadzone w mleku.
Masę serowo -budyniową stale mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Masę trzeba mieszać cały czas ponieważ łatwo się przypala.
Składamy ciasto. Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia, po bokach folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie biszkopt i zalewamy go masą serową. Wyrównujemy masę. Osączone z płynu brzoskwinie lekko wduszamy w masę serową. Przykrywamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko tężejącymi zalewamy sernik. Odstawiamy do lodówki.
Sernik Jajko Sadzone gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz