MAKATKA

piątek, 10 stycznia 2025

Sałatka ziemniaczana na kolację

Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cieszą się u nas sałatki , w których główne skrzypce grają ziemniaki. Najczęściej gotujemy 2-3 ziemniaczki więcej na obiad, do nich dorzucamy kilka warzyw, polewamy majonezem i pyszna sałatka gotowa. Polecamy dzisiaj kolejną sałatkę doskonałą do prostej kanapki z szynką, zrobioną z ziemniaków, które nam zostały z obiadu (śledź w śmietanie i pyry w mundurkach) oraz warzywek, które trochę pętały się po lodówce.

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki -u nas ugotowane w mundurkach
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 papryki konserwowej lub świeżej
  • kilka jajek przepiórczych lub 2-3 kurze ugotowane na twardo
  • garść posiekanej natki pietruszki

sos do sałatki:

  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.



Ziemniaki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Groszek odsączamy z płynu, dorzucamy do pokrojonych warzyw. Jajka przepiórcze kroimy w ćwiartki, kurze w dużą kostkę. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką i wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Sałatka ziemniaczana gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz