Bardzo lubimy serwować na kolację różne sałatki. Szczególnymi względami cieszą się u nas sałatki , w których główne skrzypce grają ziemniaki. Najczęściej gotujemy 2-3 ziemniaczki więcej na obiad, do nich dorzucamy kilka warzyw, polewamy majonezem i pyszna sałatka gotowa. Polecamy dzisiaj kolejną sałatkę doskonałą do prostej kanapki z szynką, zrobioną z ziemniaków, które nam zostały z obiadu (śledź w śmietanie i pyry w mundurkach) oraz warzywek, które trochę pętały się po lodówce.
Składniki:
- 2 duże ziemniaki -u nas ugotowane w mundurkach
- mała puszka groszku konserwowego
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 papryki konserwowej lub świeżej
- kilka jajek przepiórczych lub 2-3 kurze ugotowane na twardo
- garść posiekanej natki pietruszki
sos do sałatki:
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany kwaśnej, gęstej 18%
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy.
Ziemniaki, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Groszek odsączamy z płynu, dorzucamy do pokrojonych warzyw. Jajka przepiórcze kroimy w ćwiartki, kurze w dużą kostkę. Całość mieszamy, łączymy z sosem, posypujemy posiekaną natką i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Sałatka ziemniaczana gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz