Składniki:
- skrzydło i szyja z indyka
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1/2 małego pora
- 1 średni seler
- 3 suszone grzybki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 cebula w łupinie
- mały pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 6 średnich kiszonych ogórków (20 dkg)
- 2/3 szklanki soku z ogórków
- 3 duże ziemniaki
- 200 ml kremówki 30%
- przyprawy: pieprz, sól, maggi lub kostka lubczyku
- czubata łyżka mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
Obraną i umytą włoszczyznę, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę w łupinie oraz mięso drobiowe wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2, 5l). Gotujemy wywar około 1,5 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar. Gotujemy zupę tak jak rosół. Następnie przecedzamy wywar do drugiego garnka, mięso obieramy z kości i odkładamy. Możemy wrzucić je do zupy lub użyć jako farsz do pierogów czy upiec pasztet.
Marchewkę (2 sztuki) trzemy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 15 min - do miękkich ziemniaków. W międzyczasie przygotowujemy ogórki. Trzemy je razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmażamy je na patelni, na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Tak przygotowane ogórki wrzucamy do zupy oraz wlewamy sok w ilości, która zapewni odpowiednią kwaśność zupie. Gotujemy jeszcze chwilkę.
Na koniec wlewamy do zupy śmietankę połączoną z mąką. Zagęszczamy zupę. Zdejmujemy garnek z ognia, doprawiamy cukrem, maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.
Zupa ogórkowa najlepsza na karnawałowe zmęczenie po całonocnej zabawie gotowa!
Nasze rady:
Ogórkowa ugotowana na tak treściwym wywarze ma w sobie tyle smaku i kolagenu, że po wystygnięciu ścina się w galaretkę. Dzięki temu jest tak bogaty w wartości odżywcze.
My użyłyśmy do zupy zamiast maggi lubczyk, który w czerwcu zamroziłyśmy według tego przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/search?q=maggi+z+lubczyku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz