Proste i bardzo smaczne smarowidło do chleba z jajek, groszku, cebulki i ogórka kiszonego. Małe urozmaicenie w menu zawsze mile widziane, zwłaszcza że pasty domowej roboty są i zdrowe i tanie. W naszym przypadku trochę jajek zostało po świętach, chyba przeliczyłyśmy się z ich ilością. Postanowiłyśmy w ten sposób je zagospodarować. Pasat jest tak smaczna, że na pewno zniknie z lodówki w tempie błyskawicznym.
Składniki:
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 średniej wielkości ogórek kiszony
- 1 mała cebula
- 1/2 puszki groszku
- 1-2 łyżki majonezu gęstego, delikatnego w smaku
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Jajka trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski.
Ogórki i cebulę kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Groszek dobrze osączamy z płynu. Wszystkie składniki pasty łączymy z majonezem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Możemy pastę jajeczną odłożyć na chwilę do lodówki, ale tak na prawdę jest od razu gotowa do jedzenia.
Pasta jajeczna z warzywami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz