MAKATKA

niedziela, 12 stycznia 2025

Torcik bezowy

Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone, orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Tort jest wyśmienity dzięki doskonałym dodatkom. Przygotujemy go w pół godziny. Jest idealny na karnawałowe przyjęcie.

Składniki:

  • 2 gotowe blaty bezowe o średnicy 20 cm
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek

krem:

  • 300 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 1 czubata łyżka kakao+łyżeczka do posypania wierzchu

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Dodajemy dla pewności jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone i śmietan-fix. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 6-8 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec do kremu dosypujemy kakao i dokładnie łączymy całość mikserem. Odkładamy mikser. Posiekane orzechy i pokrojone drobno śliwki łączymy z kremem łyżką. Krem jest od razu gotowy do użycia.



Składamy tort.

Układamy na paterze dolny blat bezowy i kładziemy na nim 1/2 kremu.




 Kładziemy drugi blat bezowy. Na nim wykładamy resztę kremu. Możemy go wyłożyć za pomocą ozdobnej końcówki. Na koniec posypujemy tort łyżeczką kakao.



Torcik bezowy z kremem mascarpone gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz