Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2-3 łyżki bułki tartej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 papryka (u nas żółta)
- por 10 cm białej części
- 2 gałązki selera naciowego
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 50 g smalcu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka maggi
- bułka tarta do obtaczania zrazów
Sposób wykonania:
Najpierw robimy farsz ponieważ musi trochę przestygnąć.
Wszystkie warzywa do farszu, czyli paprykę, por i seler kroimy w kostkę. Na małej patelni lub w rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy na nim warzywa. Dodajemy 2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy całość, aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia. Na koniec dodajemy starty ser i mieszamy całość dokładnie.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku, natkę pietruszki i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 zrazów.
Na środku każdego kotleta układamy farsz. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki. Obtaczamy je w bułce tartej. W czasie formowania zrazów maczamy dłonie w zimnej wodzie.
Rozgrzewamy smalec na patelni. Kładziemy zrazy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.
Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Dosmażamy zrazy i przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz resztę farszu, jeśli nam został. Podlewamy szklanką wody. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi, solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy cebulę do 5 minut, na koniec rozdrabniamy podduszoną cebulę blenderem lub przecieramy przez sito.
Dorzucamy łyżkę masła. Przekładamy do sosu zrazy i dusimy je jeszcze na małym ogniu około 2-3 minuty.
Zrazy mielone nadziewane warzywami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz