MAKATKA

poniedziałek, 2 grudnia 2024

Zrazy mielone nadziewane warzywami

Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 papryka (u nas żółta)
  • por 10 cm białej części
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka maggi
  • bułka tarta do obtaczania zrazów

Sposób wykonania:

Najpierw robimy farsz ponieważ musi trochę przestygnąć.

Wszystkie warzywa do farszu, czyli paprykę, por i seler kroimy w kostkę. Na małej patelni lub w rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy na nim warzywa. Dodajemy 2 łyżki wody oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy całość, aż warzywa zmiękną. Odstawiamy do przestudzenia. Na koniec dodajemy starty ser i mieszamy całość dokładnie.



Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku, natkę pietruszki i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 zrazów.

Na środku każdego kotleta układamy farsz. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki. Obtaczamy je w bułce tartej. W czasie formowania zrazów maczamy dłonie w zimnej wodzie.



Rozgrzewamy smalec na patelni. Kładziemy zrazy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.



Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Dosmażamy zrazy i przekładamy na talerz.



Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka oraz resztę farszu, jeśli nam został. Podlewamy szklanką wody. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi, solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy cebulę do 5 minut, na koniec rozdrabniamy podduszoną cebulę blenderem lub przecieramy przez sito.



 Dorzucamy łyżkę masła. Przekładamy do sosu zrazy i dusimy je jeszcze na małym ogniu około 2-3 minuty.



Zrazy mielone nadziewane warzywami gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz