MAKATKA

poniedziałek, 2 grudnia 2024

Śledź w oleju


Śledź w oleju 

Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązkowe na wigilijnym stole. W latach 60-tych i 70-tych kupowało się śledzie solone z beczki. Potem trzeba było moczyć je w wodzie, zmieniało się wodę i znów moczyło, potem filetowało, bo miały pełno ości. Dzisiaj można kupić gotowe płaty śledziowe. Trzeba do nich tylko odpowiednio zamarynować cebulę, żeby danie było wyśmienite. Cały sekret tkwi w tej pysznej cebuli.

Składniki:

  • 6 filetów śledzia solonego a la Matjas
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego plus olej z filetów
  • 3 łyżki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 duża cebula
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier
  • sól i pieprz grubo mielony
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 10-12 dużych ziemniaków

Sposób przygotowania:

Śledzie w oleju robimy dzień przed wigilią, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę lub piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę cukru i całość gotujemy 1-2 minuty pod przykryciem. Na koniec zdejmujemy z ognia garnek i wlewamy ocet. Gorącą marynatą zalewamy cebulę, odkładamy ją na 1/2 godziny do lodówki. . Tak zamarynowaną cebulę łączymy z olejem, przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem.

Wkładamy do niej pokrojone w cząstki śledzie. Przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na noc. W samą wigilię wykładamy śledzie na półmisek.

Do śledzi z cebulką podajemy ziemniaki w mundurkach.

Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30 minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem, niech dojdą.

Śledź z cebulką i ziemniakami w mundurkach gotowy!



Nasze rady:

Śledzie na wigilię wybierzmy dobrej jakości.

Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać, gdy zalewy śledziowej wyszło za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej wystarczająco. Każda gospodyni ma swój smak i preferencje.
W czasach kiedy śledzie kupowało się niefiletowane z beczki, trafiały się mleczaki. Ten mlecz przecierało się przez sitko i dodawało do oleju. Śledzie w takiej zalewie były pyszne!
Śledź, który pojawia się na wigilijnym stole obok karpia, szczupaka, pstrąga ma tak jak inne potrawy wigilijne szczególne znaczenie. Jest symbolem postu, wyczekiwania i nadziei. Wigilia to przecież dzień poprzedzający święto. Dawniej obowiązywał w wigilię Bożego Narodzenia ścisły post. W Polsce wprawdzie zniesiono go w 2003 roku, ale tradycja w niektórych domach trzyma się mocno i post tego dnia jest przestrzegany.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz