Proste ciasto mieszane rózgą, polane czekoladą, lekko korzenne, gotowe w godzinę. Wilgotne i mocno czekoladowe!
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka M
- 150 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 120 ml oleju bezzapachowego
- 150 ml mleka
- 230 g mąki tortowej
- 20 g kakao
- 10 g przyprawy do piernika
- 15 g proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 100 ml mleka + 4-5 łyżek do nasączenia ciasta
- 100 g czekolady gorzkiej do 60% kakao
Sposób wykonania:
Formę okrągłą o wymiarach 22 lub 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C (góra-dół bez termoobiegu). Użyłyśmy foremki do babki ozdobnej, ale możemy wziąć tortownicę, Przy większej średnicy formy ciasto nam się mniej wybrzuszy i będzie lepiej układać się na paterze.
Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę rózgą 2-3 minuty, aż trochę się napuszy.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy, układamy do góry spodem i nasączamy mlekiem. Następnie polewamy czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewa powinna być lekko przestudzona. Możemy posypać ciasto dodatkowo gotową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz