Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z pieczarek, sera żółtego i cebuli. Pasuje do nich ryż lub kasza, także ziemniaki czy kluski z nich zrobione. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Składniki:
- 1,3 kg schabu bez kości
- 3 szklanki gorącej wody
- 2 cebule
- 25 dkg g pieczarek
- 15 dkg sera żółtego
- 2 łyżki majonezu
- 3-4 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia roladek
- 4 liście laurowe
- 6-8 kulek ziela angielskiego
- 2-3 podgrzybki suszone
- garść posiekanej pietruszki, może być mrożona
- słodka papryka, pieprz ziołowy, rozmaryn
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki maggi
- czubata łyżka masła do smażenia pieczarek
- 100 g smalcu do smażenia roladek
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Powinno nam wyjść 12-14 plastrów.
Kotlety rozbijamy cienko. Oprószamy solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odkładamy na chwilę na bok.
Pieczarki i jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej patelni masło, podsmażamy na szklisto cebulę i dorzucamy do niej pieczarki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do odparowania płynu. Odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy składniki farszu - pieczarki, ser żółty starty na dużych oczkach, natkę i majonez.
Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy łyżkę farszu. Zwijamy roladkę. Spinamy ją wykałaczką lub szpilką do szaszłyków i obtaczamy w mące. Możemy roladki przed obtaczaniem w mące włożyć na godzinę do lodówki, będą lepiej się formowały.
Na głębokiej i dużej patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy na nim na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę przesmażamy. Zalewamy wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy liście laurowe, grzybki oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 30-40 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem.
Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Dodajemy sos sojowy i maggi. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz