MAKATKA

sobota, 14 grudnia 2024

Makowiec japoński


Makowiec japoński

Pyszny i wilgotny makowiec z orzechami, rodzynkami i jabłkiem. Ciasto idealne na Boże Narodzenie.

Składniki na dużą blachę 25x35 cm:

  • 400 g maku mielonego
  • 350 ml mleka
  • 6 jajek L
  • 300 g cukru
  • 5-6 jabłek
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 2 garści rodzynek
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

polewa:

  • 2 tabliczki białej czekolady po 100 g
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek mleka
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Miękkie masło (temp. pokojowa) przekładamy do misy miksera, rozbijamy na puch. Następnie łączymy je z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Dorzucamy do masy maślanej po jednym żółtku. Teraz dorzucamy po łyżce mak, kaszkę i proszek do pieczenia. Na koniec dajemy aromat migdałowy, jabłka i bakalie. Mieszamy całość łyżką.



Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wtłaczamy je do ciasta, najlepiej łopatką silikonową lub łyżką.



Ciasto przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut.



Upieczone wyjmujemy i studzimy.



Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Do gotowej polewy wrzucamy posiekane orzechy. Wykładamy polewę na ciasto.

Makowiec japoński gotowy!



Nasze rady:

Makowiec japoński najlepiej przechowywać w lodówce, schłodzony jest wilgotny i najsmaczniejszy.

Jeśli nie przepadamy za aromatem migdałowym możemy dodać inny, np. rumowy lub pomarańczowy. Wybór należy do nas.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz