Makowiec japoński
Pyszny i wilgotny makowiec z orzechami, rodzynkami i jabłkiem. Ciasto idealne na Boże Narodzenie.
Składniki na dużą blachę 25x35 cm:
- 400 g maku mielonego
- 350 ml mleka
- 6 jajek L
- 300 g cukru
- 5-6 jabłek
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 2 garści rodzynek
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
polewa:
- 2 tabliczki białej czekolady po 100 g
- 2 łyżki masła
- 4-5 łyżek mleka
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia i przestudzenia.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Miękkie masło (temp. pokojowa) przekładamy do misy miksera, rozbijamy na puch. Następnie łączymy je z cukrem pudrem. Żółtka oddzielamy od białek. Dorzucamy do masy maślanej po jednym żółtku. Teraz dorzucamy po łyżce mak, kaszkę i proszek do pieczenia. Na koniec dajemy aromat migdałowy, jabłka i bakalie. Mieszamy całość łyżką.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wtłaczamy je do ciasta, najlepiej łopatką silikonową lub łyżką.
Ciasto przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Składniki polewy roztapiamy w kąpieli wodnej. Do gotowej polewy wrzucamy posiekane orzechy. Wykładamy polewę na ciasto.
Makowiec japoński gotowy!
Nasze rady:
Makowiec japoński najlepiej przechowywać w lodówce, schłodzony jest wilgotny i najsmaczniejszy.
Jeśli nie przepadamy za aromatem migdałowym możemy dodać inny, np. rumowy lub pomarańczowy. Wybór należy do nas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz