MAKATKA

niedziela, 22 grudnia 2024

Ciasto jogurtowe z serem

Proste ciasto babkowe o smaku migdałowym z serem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje. Nie wychodzą nam serniki upieczmy babkę z serem, będą dwa w jednym. Ciasto jest pyszne i efektowne.

Składniki:

ser:

  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

ciasto:

  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml śmietany 18%
  • 300 g mąki tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób wykonania:

Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę mikserem.

Napełniamy nim worek cukierniczy. Użyłyśmy końcówkę ozdobną, ale można jej nie zakładać.

Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olejek migdałowy, olej i śmietanę. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.




Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40- 45 min (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i jeszcze lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



Wyśmienite ciasto migdałowe z serem gotowe!  

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz