Proste ciasto babkowe o smaku migdałowym z serem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje. Nie wychodzą nam serniki upieczmy babkę z serem, będą dwa w jednym. Ciasto jest pyszne i efektowne.
Składniki:
ser:
- 25 dkg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
ciasto:
- 4 jajka M
- 160 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 120 ml oleju rzepakowego
- 120 ml śmietany 18%
- 300 g mąki tortowej
- 8 g proszku do pieczenia
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę mikserem.
Napełniamy nim worek cukierniczy. Użyłyśmy końcówkę ozdobną, ale można jej nie zakładać.
Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.
Do tak ubitej masy wlewamy olejek migdałowy, olej i śmietanę. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.
Przelewamy ciasto do formy. Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.
Wyśmienite ciasto migdałowe z serem gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz