Bajaderki piernikowe
Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystujemy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu ciasta. Tym razem piekłyśmy biszkopt mocno czekoladowy do ciasta Piernikowa Dama. Z dodatkiem orzechów włoskich i czekolady wyszły doskonałe bajaderki.
Składniki:
- 25 dkg resztek ciasta
- 100 ml mleka gorącego
- 60 dkg czekolady gorzkiej
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 40 g gorzkiej czekolady
polewa:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 60 g gorzkiej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i lekko przestudzoną oraz powidła i pół szklanki posiekanych drobno orzechów. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach.
Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z odrobiną masła i mleka.
Gotowe kulki obtaczamy w polewie czekoladowej i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.
Pyszne piernikowe bajaderki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz