MAKATKA

niedziela, 15 grudnia 2024

Bajaderki piernikowe

Bajaderki piernikowe

Bajaderki, czyli słodkie kulki są przepyszne. Zgodnie z zasadą, że nic się nie może zmarnować wykorzystujemy do nich resztki biszkoptu pozostałego po pieczeniu ciasta. Tym razem piekłyśmy biszkopt mocno czekoladowy do ciasta Piernikowa Dama. Z dodatkiem orzechów włoskich i czekolady wyszły doskonałe bajaderki.

Składniki:

  • 25 dkg resztek ciasta
  • 100 ml mleka gorącego
  • 60 dkg czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g gorzkiej czekolady

polewa:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 60 g gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:

Do dużej miski wrzucamy pokruszone resztki ciasta, wlewamy czekoladę rozpuszczoną w gorącym mleku i lekko przestudzoną oraz powidła i pół szklanki posiekanych drobno orzechów. Mieszamy wszystko rękami, ciasto ma być trochę luźne, ale ma się ładnie kulać w dłoniach. 

Jeśli ciasto jest zbyt luźne możemy dodać do niego trochę bułki tartej, jeżeli za twarde odrobinę mleka. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z odrobiną masła i mleka.

Gotowe kulki obtaczamy w polewie czekoladowej i układamy na talerzu. Odkładamy bajaderki do lodówki na co najmniej dwie godziny, aby stężały.



Pyszne piernikowe bajaderki gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz