Surówka z kapusty pekińskiej
Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych olejem i sokiem z cytryny.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 jabłko
- 1 nieduży por (biała część)
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do surówki.
Do kubeczka dajemy oliwę, sok z cytryny oraz wsypujemy przyprawy. Dobrze wszystko mieszamy. Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki.
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Pora kroimy w półplasterki. Dorzucamy do kapusty. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękły. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Surówka z kapusty pekińskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz