Zupa jarzynowa z drobnym makaronem
Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, na drobiowych skrzydełkach z dodatkiem makaronu ryżowego -bardzo delikatna i smaczna!
Składniki:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1/2 selera
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 marchewki
- 1/2 kalafiora niedużego
- 3 duże ziemniaki
- szklanka groszku mrożonego
- 3-4 łyżki makaronu ryżowego orzo
- czubata łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki maggi
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy skrzydełka, seler, gałązki selera naciowego, dwie marchewki, gałązkę natki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa się zagotuje dodajemy płaską łyżkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę.
Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa i skrzydełka.
Kroimy ziemniaki i marchewkę w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu.
Gotujemy do miękkości około 20 minut.
Dorzucamy groszek i makaron. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia).
Zupa jarzynowa z drobnym makaronem gotowa!
Nasze rady:
Możemy do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.
Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my postanowiłyśmy sobie ułatwić pracę i dodałyśmy drobny makaron, efekt jest podobny.
Można do zupy dodać mięso obrane ze skrzydełek. Zupa będzie bardziej treściwa i gęsta, jak danie jednogarnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz