MAKATKA

niedziela, 14 kwietnia 2024

Zupa jarzynowa z drobnym makaronem

Zupa jarzynowa z drobnym makaronem

Zupa z kalafiorem, zielonym groszkiem, na drobiowych skrzydełkach z dodatkiem makaronu ryżowego -bardzo delikatna i smaczna!

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 selera
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 1/2 kalafiora niedużego
  • 3 duże ziemniaki
  • szklanka groszku mrożonego
  • 3-4 łyżki makaronu ryżowego orzo
  • czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody. Dajemy skrzydełka, seler, gałązki selera naciowego, dwie marchewki, gałązkę natki, liście laurowe i ziele angielskie. W momencie, gdy zupa się zagotuje dodajemy płaską łyżkę soli. Tak przygotowany wywar gotujemy godzinkę. 



Z gotującego się bulionu wyjmujemy warzywa i skrzydełka.

Kroimy ziemniaki i marchewkę w kostkę, rozdrabniamy kalafior na różyczki. Wrzucamy przygotowane warzywa do bulionu.



 Gotujemy do miękkości około 20 minut.



 Dorzucamy groszek i makaron. Gotujemy jeszcze 10-15 minut. Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że już soliliśmy wywar. Na koniec dodajemy masło dla podbicia smaku naszej jarzynowej (tak robiła nasza babcia).

Zupa jarzynowa z drobnym makaronem gotowa!



Nasze rady:

Możemy do przygotowania zupy użyć gotowy bulion.

Nasza babcia dodawała do niektórych zup zacierki, my postanowiłyśmy sobie ułatwić pracę i dodałyśmy drobny makaron, efekt jest podobny.

Można do zupy dodać mięso obrane ze skrzydełek. Zupa będzie bardziej treściwa i gęsta, jak danie jednogarnkowe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz