Prosta sałatka z sosem balsamicznym
Sałatka z czterech warzyw polanych pysznym sosem czosnkowo -balsamicznym. Doskonała do dań obiadowych, na kolację czy do dań z grilla, przy tym błyskawiczna do przygotowania.
Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
sos balsamiczny:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki wkładamy do lodówki.
Sałatę lodową rozdrabniamy i przekładamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę posypujemy szczyptą soli i morzymy ( wyciskamy ją w rękach, aby zmiękła i lekko puściła sok, będzie łagodniejsza). Warzywa polewamy sosem tuż przed wydaniem na stół.
Sałatka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz