Prosty chleb z gara
Jeden z najsmaczniejszych chlebów w naszym arsenale kulinarnym. Jest absolutnie genialny. Mocno chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku. Znika ze stołu jeszcze ciepły. Pozostaje po nim w domu tylko wspomnienie i długo unoszący się aromat pieczonego chlebusia.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 400 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżka soli
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest dosyć luźne.
Formujemy kulę, wkładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, Niech ciasto spokojnie rośnie.
Po godzinie jeszcze raz krótko zagniatamy ciasto, formujemy do kształtu naczynia, w którym będzie pieczony i odkładamy przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 210 °C i ogrzewamy w nim naczynie żaroodporne wraz z pokrywką (20 cm średnicy). Naczynie przed włożeniem do piekarnika natłuszczamy olejem (spód i pokrywkę od wewnątrz). Do mocno nagrzanego, wysmarowanego olejem naczynia wkładamy uformowany chleb (ostrożnie!) i nacinamy go na środku, aby nie pękł w sposób niekontrolowany w trakcie pieczenia.
Przykrywamy pokrywą i pieczemy 30 minut w 210 °C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i dopiekamy chleb jeszcze 10-15 minut, do zarumienienia. Upieczony chleb wyjmujemy natychmiast z naczynia.
Chleb z gara gotowy!
Nasze rady:
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie
jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie
wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy
odpowiedniego miejsca możemy je umieścić na czas wyrastania w
piekarniku nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się
skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się
kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz