Surówka „od Chińczyka” z kapusty pekińskiej
Jeśli smakują nam surówki podawane w chińskich knajpkach to zróbmy je w domu. To wcale nie jest trudne.. Dzisiaj proponujemy kapustę pekińską z marchewką i czerwoną papryką jak „od Chińczyka”.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 1 duża marchew
- 1 średnia czerwona papryka
sos/zalewa:
- 1/4 szklanki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 %, jeśli 10 % - trochę mniej)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .
Ocet oraz olej wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować.
Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na 1/2 godziny do przegryzienia się. Dobrze jest ze dwa razy kapustę lekko przemieszać.
Surówkę jak „od Chińczyka” z kapusty pekińskiej można jeść też od razu, ale schłodzona będzie smaczniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz