Sałatka z kapusty pekińskiej
Prosta, ekspresowa sałatka z kilku warzyw i sosu majonezowo -jogurtowego. Skromna propozycja do obiadu lub kolacji.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
- 2 średnie pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża cebula
- 2 ogórki gruntowe
- kilka listków oregano(opcjonalnie)
- 2 łyżki sezamu lub lnu jasnego lub słonecznika
- sos do surówki:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu gęstego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Pomidory kroimy w dużą kostkę, Paprykę w nieco drobniejszą, obranego ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Majonez i jogurt mieszamy, dodajemy do niego sól i pieprz do smaku. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy ziarenkami lnu lub sezamu.
Sałatka z kapusty pekińskiej gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz