MAKATKA

niedziela, 14 kwietnia 2024

Sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka z kapusty pekińskiej

Prosta, ekspresowa sałatka z kilku warzyw i sosu majonezowo -jogurtowego. Skromna propozycja do obiadu lub kolacji.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty pekińskiej
  • 2 średnie pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ogórki gruntowe
  • kilka listków oregano(opcjonalnie)
  • 2 łyżki sezamu lub lnu jasnego lub słonecznika
  • sos do surówki:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu gęstego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski. Solimy lekko i trochę wyciskamy w rękach, aby zmiękła. Pomidory kroimy w dużą kostkę, Paprykę w nieco drobniejszą, obranego ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Majonez i jogurt mieszamy, dodajemy do niego sól i pieprz do smaku. Warzywa przekładamy do dużej miski, mieszamy, polewamy sosem i posypujemy ziarenkami lnu lub sezamu.

Sałatka z kapusty pekińskiej gotowa!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz