MAKATKA

niedziela, 14 kwietnia 2024

GULASZ Z KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU

GULASZ Z KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU

Proponujemy pyszny gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą, groszkiem, kukurydzą i dużą ilością warzyw. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Można go podać z ziemniakami, ryżem lub tortillą. Proste danie jednogarnkowe i na obiad i na kolację.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka fasoli
  • 1 puszka groszku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  •  posiekana natka pietruszki
  • 1-1,5 szklanki bulionu
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, słodka i ostra papryka, oregano, szczypta cukru

Sposób przyrządzenia:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę 2 cm.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego mięso i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryki ostrą i słodką oraz kumin (możemy go zastąpić przyprawą gyros).



Warzywa -cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Najpierw dodajemy do kurczaka cebulę i szklimy ją. Potem wrzucamy seler i paprykę. Smażymy całość 5 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz bulion. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość 5-10 minut. Na koniec wrzucamy do kurczaka fasolę i groszek. Doprawiamy łyżeczką cukru, aby złagodzić kwaśny smak pomidorów. Dosmaczamy jeszcze ewentualnie pozostałymi przyprawami.



Posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.

Kurczaka po meksykańsku podajemy z ryżem lub kawałkami podgrzanej na patelni tortilli.

Kurczak po meksykańsku gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz