GULASZ Z KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU
Proponujemy pyszny gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą, groszkiem, kukurydzą i dużą ilością warzyw. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Można go podać z ziemniakami, ryżem lub tortillą. Proste danie jednogarnkowe i na obiad i na kolację.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka fasoli
- 1 puszka groszku
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 papryka zielona lub czerwona
- posiekana natka pietruszki
- 1-1,5 szklanki bulionu
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, kumin, słodka i ostra papryka, oregano, szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę 2 cm.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego mięso i obsmażamy je na rumiano z obu stron. Następnie dodajemy przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryki ostrą i słodką oraz kumin (możemy go zastąpić przyprawą gyros).
Warzywa -cebulę, seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Najpierw dodajemy do kurczaka cebulę i szklimy ją. Potem wrzucamy seler i paprykę. Smażymy całość 5 minut i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz bulion. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość 5-10 minut. Na koniec wrzucamy do kurczaka fasolę i groszek. Doprawiamy łyżeczką cukru, aby złagodzić kwaśny smak pomidorów. Dosmaczamy jeszcze ewentualnie pozostałymi przyprawami.
Posypujemy danie posiekaną natką pietruszki.
Kurczaka po meksykańsku podajemy z ryżem lub kawałkami podgrzanej na patelni tortilli.
Kurczak po meksykańsku gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz