MAKATKA

czwartek, 25 kwietnia 2024

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Pierwsze dni maja są pierwszorzędną okazją do rozpoczęcia sezonu grillowego. Po długiej i smutnej zimie wreszcie nadchodzi piękna wiosna, a maj jest już prawdziwie ciepły i słoneczny. Warto wyjść więc do ogrodu i zjeść coś pysznego na świeżym powietrzu. Oczywiście dla wielbicieli potraw grillowanych mamy dziś propozycję wyśmienitej karkówki z grilla.

Składniki:

1,2 do 1,5 kg karkówki uprzednio zamarynowanej

marynata do karkówki:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego lub ostrej musztardy
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2-3 listki laurowe

Sposób przyrządzenia:

Marynujemy mięso.

  Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!). Układamy w naczyniu i obkładamy pokrojoną w krążki cebulą.

Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane kotlety przykrywamy szczelnie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na 1-2 dni.



Jeszcze lepiej przygotować karkówkę kilka dni wcześniej i zamrozić ją, wtedy osiąga ona największą kruchość. Tuż przed grillowaniem lub pieczeniem w piekarniku doprowadzamy ją do temperatury pokojowej i wtedy rzucamy na ruszt.

Grillujemy karkówkę.

    Osączamy kotlety z marynaty, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na kilka minut. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

    Karkówka z grilla gotowa!



Najlepszymi dodatkami do grillowanej karkówki są różne sałatki i sos grecki tzatziki.



 

1 komentarz:

  1. Ach co za nieziemski widok i smak. Warto zwrócić uwagę na pochodzenie oraz jakość mięsa. Polecam na grila karkówkę na którą trafiłem w Delikatesach Centrum z Zakładu mięsnego Karol z Podlasia.

    OdpowiedzUsuń