Schab gotowany z ziołami
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla osób, które preferują mięsa delikatne w lekkich sosach. Polecamy tak przyrządzony schab szczególnie latem, gdy doskwierają nam upały. Do tego ziemniaczki i mizeria-obiad lekki i smaczny.
Składniki:
- 1-1,2 kg schabu bez kości
- 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 2 marchewki nieduże
- 1 cebula
- 2 gałązki rozmarynu
- garść oregano
- 2 gałązki lubczyku
- łyżka majeranku
- garść natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- sól i pieprz do smaku
- 2 czubate łyżki mąki
Sposób wykonania:
Do rondla lub brytfanny wlewamy wodę, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Mięso myjemy, oczyszczamy ze ścięgien i wkładamy do rondla na gotującą się wodę.
Dorzucamy do niego marchew, cebulę pokrojone na cząstki i zioła oraz liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy schab pod przykryciem, do miękkości, u nas trwało to 2 godziny. Od czasu do czasu odwracamy mięso.
Miękki schab wyjmujemy z rondla i porcjujemy. W niewielkiej ilości wody rozkłócamy mąkę, zagęszczamy sos. Dodajemy do niego sos sojowy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wyjmujemy z sosu liście laurowe, gałązki rozmarynu. Sos blendujemy na gładko. Do sosu wkładamy poporcjowane mięso.
Delikatny schab w ziołach gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz