MAKATKA

czwartek, 28 marca 2024

Surówka jak „od Chińczyka”

Surówka jak „od Chińczyka”

Lubimy kuchnię chińską? Lubimy surówki podawane do różnych dań mięsnych, które smakują jakby były zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie? To bardzo proste do zrobienia w domu. Dzisiaj proponujemy kapustę z marchewką i cebulą jak „od Chińczyka”.

Składniki:

  • 1/2 główki małej kapusty (300g)
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula

sos/zalewa

  • 1/4 szklanki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 %, jeśli 10 % - nieco mniej)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:

Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .



Ocet oraz olej wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować.

Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać.

Surówka jak od Chińczyka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w marynacie, ale na szybko jest też smaczna.

Słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Można przygotować nieco większą jej ilość i trzymać przez kilka dni w lodówce najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Surówka z białej kapusty jak „od Chińczyka” to doskonały dodatek do mięs pieczonych i smażonych, do domowych hamburgerów oraz dań z grilla. Może być również użyta jako podstawa do sałatek z dodatkiem majonezu czy sosu czosnkowego. Smakuje wybornie jako dodatek do wszystkich wyżej wymienionych dań!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz