Surówka jak „od Chińczyka”
Lubimy kuchnię chińską? Lubimy surówki podawane do różnych dań mięsnych, które smakują jakby były zamarynowane w słodko-kwaśnym sosie? To bardzo proste do zrobienia w domu. Dzisiaj proponujemy kapustę z marchewką i cebulą jak „od Chińczyka”.
Składniki:
- 1/2 główki małej kapusty (300g)
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
sos/zalewa
- 1/4 szklanki octu ryżowego lub spirytusowego (najlepszy 6 %, jeśli 10 % - nieco mniej)
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy warzywa do dużej miski i dokładnie mieszamy .
Ocet oraz olej wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie podgrzewamy całość stale mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą. Zalewa powinna być gorąca, ale nie można jej zagotować.
Gorącą zalewę przelewamy do miski z kapustą i dokładnie łączymy z warzywami. Na koniec uciskamy warzywa łyżką i odstawiamy na co najmniej godzinę do przegryzienia się. Dobrze jest co pewien czas kapustę lekko przemieszać.
Surówka jak od Chińczyka najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w marynacie, ale na szybko jest też smaczna.
Słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Można przygotować nieco większą jej ilość i trzymać przez kilka dni w lodówce najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Surówka z białej kapusty jak „od Chińczyka” to doskonały dodatek do mięs pieczonych i smażonych, do domowych hamburgerów oraz dań z grilla. Może być również użyta jako podstawa do sałatek z dodatkiem majonezu czy sosu czosnkowego. Smakuje wybornie jako dodatek do wszystkich wyżej wymienionych dań!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz