Ekstra sałatka makaronowa z kurczakiem
Jedna z najsmaczniejszych sałatek z makaronem ryżowym orzo w naszym arsenale, a to za sprawą aromatycznego kurczaka, ananasa i świeżych warzyw polanych pysznym sosem czosnkowym. Poezja smaku i elegancji. Sałatka i na kolację i na imprezę. Największy jej walor to łatwość i ekspresowe wykonanie (30 minut z zegarkiem w ręku).
Składniki:
- 3/4 szklanki makaronu orzo
- puszka ananasa w syropie
- 1 duża pierś z kurczaka
- 3 ogórki gruntowe
- 1 duża czerwona papryka
- mała puszka kukurydzy
- przyprawy do kurczaka:
- 2 łyżki oleju
- po 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, kurkumy, pieprzu ziołowego, kuminu i soli
sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy dobrze i przekładamy do miski.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę lub paseczki. Oprószamy przyprawami, wmasowujemy je w mięso i wrzucamy na olej rozgrzany na patelni. Smażymy, często mieszając, aż wyparuje płyn, czyli około 15 minut.
W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę, ogórki w grubszą, paprykę drobniej. Dorzucamy do makaronu. Kukurydzę osączamy z zalewy i dokładamy do sałatki. Ananasa dokładnie osączamy z syropu, kroimy w cząstki i dodajemy do sałatki. Na koniec lekko przestudzonego kurczaka wrzucamy do miski. Mieszamy.
Do osobnej miseczki dajemy wszystkie składniki sosu, łączymy je i wlewamy do sałatki. Mieszamy, odstawiamy do lodówki na godzinę. Oczywiście możemy jeść sałatkę od razu, ale taka „przegryziona” jest dużo smaczniejsza.
Ekstra sałatka makaronowa z kurczakiem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz